Manifestacioni turizam se sve više izdvaja kao veoma značajan segment razvoja turističkog proizvoda u Banjaluci, koji privlači u ovaj grad veliki broj turista iz različitih zemalja, istakao je samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluke Zoran Sanković.

Sanković je Srni rekao da su se u toj ulozi posebno izdvojili festivali demo-bendova “Demofest”, elektronske muzike “Frešvejv”, te doček Nove godine i sama forma “Zimzograda”.

“Festival `Demofest` se profilisao kao manifestacija koja je zanimljiva turistima širom svijeta, te je 2013. godine zabilježeno više od 15.000 posjetilaca ovog događaja, što nije zanemariva cifra”, naveo je Sanković.

Sanković kaže da je zabilježeno da je tokom prošlog dočeka Nove godine u Banjaluku stiglo oko 500 Slovenaca koji su tokom trodnevnog boravka u ovom gradu na Vrbasu bili zainteresovani za zabavu, provod, ali i gastronomiju.

“Ove manifestacije značajno utiču na priliv turista u vrijeme njihovih održavanja u Banjaluci, jer su to autentični događaji visokog kvaliteta u organizacionom, tehničkom i sadržajnom smislu”, ocijenio je Sanković.

Navodeći da ovakve manifestacije privlače turiste iz svih zemalja okruženja, Sanković je ocijenio da manifestacioni turizam, odnosno turizam događaja, u narednom periodu može da ostvari i mnogo značanije efekte, jer tražnja za određenom vrstom festivala ne opada.

Sanković je napomenuo da, iako je u posljednje vrijeme prisutan sve veći broj različitih manifestacija koje okupljaju veliki broj posjetilaca, razvoj manifestacionog turizma je na ovom području još u početnoj fazi.

“Većina tih manifestacija nema klasičan predznak turističkih manifestacija, već se održavaju kao lokalna i regionalna kulturna, istorijska ili sportsko-rekreativna dešavanja, te još nemaju snagu i značaj da budu primaran motiv za dolazak turista”, pojasnio je Sanković.

On je istakao da je turizam događaja specifičan, jer se dešava jednom godišnje, a ima veliki značaj za kreiranje imidža o nekoj destinaciji, te da bi određeni događaj dostigao taj nivo, zaključio je Sanković, potrebno je da svake godine poprima sve više na kvalitetu i formi da bi to postalo zanimljivo za turiste.

“Veliki značaj za stvaranje imidža određene destinacije imaju i etno-festivali, kao što je to na primjer Kozara-etno festival, koji može biti dobra osnova za seoski turizam, koji kod nas još nije dovoljno razvijen“, rekao je Sanković.

Izvor: Srna