Na velikim temperaturama najbolje je jesti laganiju hranu. Jedno od povrća koje je lagano i  koje može da se sprema uz sve i svašta jesu tikvice. Evo nekih prijedloga kako da spremite lagan i brz obrok od tikvica.

Musaka od tikvica

musaka-1

Ukoliko volite musaku ali izbjegavate krompir tj. dodatno unošenje skroba, umjesto njega možete koristiti tikvice, koje će osvježiti čitavu kombinaciju.

Krem čorba od tikvica

krem_corba_tikvice

Idealna čorbica za ljetnje vrućine. Lako i brzo se priprema, a i ne morate dodatno šporetom da dogrjevate stan. Osim tikvica, od povrća se koristi još i mrkva i crni luk, a kao začin se dodaje suvi začin od povrća i bosiljak, pošto je čorbica blagog ukusa.

Brza tjestenina sa tikvicama i parmezanom

tikvice_brza_testenina_parm

Još jedno jednostavno jelo za pripremu koje ne zahtjeva da se dugo vremena provodi pored šporeta. Tikvice se kratko proprže, tjestenina se skuva, sve se sjedini i začini origanom i pospe parmezanom i obrok je gotov. Ostaje vam samo da uživate.

Rolovane tikvice

tikvice_sir_sunka_rolat

Jelo koje je podjednako lijepo i za oko i za nepce. Tikvice se pripreme (očiste i posole), uvaljaju u brašno i prže. Premazuju se filom od pečene paprika isjeckane na kockice, šunke, sitnog sira i bijelog luka u prahu, i sve se urola.

Zapečeni krompir sa tikvicama

tikvice_krompir

Jelo koje može da se služi i kao glavno jelo i kao predjelo. Luk i slanina se proprže vrlo kratko, sve se doda rendanom krompiru i tikvicama, stavi u vatrostalnu posudu i peče. Prelije se smjesom od jaja, rendane gaude i pavlake i zapeče. Od začina se koristi vegeta, peršun i majoran.

Izvor: luftika