Rock simfonija, Goran Šepa (Gale Kerber) i Dejan Cukić će u petak, 26. avgusta nastupiti na ljetnjoj pozornici tvrđave Kastel u okviru humanitarnog koncerta za oboljele od ALS-a, amiotrofične lateralne skleroze. Koncert počinje u 20 časova i 30 minuta, a organizovan je u sklopu akcije koju provodi udruženje oboljelih od ove rijetke neuromišićne bolesti, sa sjedištem u Banjaluci.

Trenutno udruženje okuplja 35 oboljelih i njihove porodice, kao i veliki broj volontera. Akcija prikupljanja sredstava, koja se odvija pod sloganima “Banjaluka za ALS” i “Nekom koga volim treba pomoć”, provodi se i putem humanitarnog broja 1412 koji će biti aktivan do kraja ovog mjeseca.

Udruženje je osnovano u decembru 2015. godine i vodi se principima komuniciranja, istraživanja, propagiranja i doniranja, odnosno principima koji su ključni za prikupljanje informacija od sličnih udruženja, oboljelih i njihovih porodica, istraživanje bolesti, animiranja javnosti i podizanja svijesti o bolesti koja se dešava i ljudima u našem najbližem okruženju te aktivnosti s ciljem pomoći i olakšavanja svakodnevnice oboljelima”, kažu iz udruženja.

Njihovoj akciji odazvao se veliki broj institucija i pojedinaca, a podršku su dobili i od Rock simfonije, Dejana Cukića i frontmena grupe Kerber, Galeta. Zajedničkim snagama, održaće koncert za ljude koje svaki dan srećemo na ulicama svojih gradova.

Neophodno je obezbijediti četiri ili pet neinvazivnih ventilatora (NIV aparata), koji će oboljelima u poodmakloj fazi bolesti olakšati disanje, a njihova cijena se kreće od šest do 12 hiljada KM, zavisno od toga koliko traje korištenje u toku dana, odnosno od potrebe korisnika. Banjaluka, Beograd i Niš su odlučili da se udruže i ukažu na značaj ovih aparata koje će, shodno svojim potrebama koristiti članovi našeg udruženja i koji će biti u trajnom vlasništvu udruženja”, ističu organizatori.

Podsjećanja radi, jedan NIV aparat je doniran od strane Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu JZU Dom zdravlja u Banjaluci i koristi ga jedna osoba oboljela od ove rijetke bolesti sa područja Šekovića.

Ulaz na koncert je besplatan, a donacije će se prikupljati kako na samom koncertu pomoću označenih kutija, tako i putem humanitarnog broja i žiro računa udruženja.

Izvor: etrafika.net