Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016“ pod sloganom “Otkrijte nepoznato“.

Ove godine manifestacija će biti obilježena u petak, 30. septembra, sa početkom u 17 časova, u 5 gradova – u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u BiH, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i preduzetnika.

I ove godine će posjetiocima biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te naučnu žurku na kraju.

Konkurs za učešće u Noći istraživača BiH 2016 otvoren je do 20. septembra 2016. godine, a najzanimljivije, najedukativnije i najinovativnije prezentacije će biti predstavljene na Noći istraživača koja će biti održana u petak, 30.09. u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru i Goraždu, a pobjednici srednjoškolskih timova će biti nagrađeni vrijednim nagradama, javlja RTRS.