Jesen je sjajno vrijeme da se pozabavite vašom baštom…

Dolazak jeseni ne donosi mnogo radova u bašti, ali ima mnogo stvari i sitnica koje treba uraditi kako bi vaš vrt na proljeće zasijao u punom sjaju.

Ukoliko želite da promijenite izgled vašeg vrta, sada je pravo vrijeme za promjene. Biljke se mogu presaditi i u proljeće, ali jesen je pravo vrijeme, jer je zemlja topla i još uvijek vlažna, te će biljkama više odgovarati.

Pogledajte šta sve treba uraditi tokom jesenje sezone:

  1. SREDITE ALAT  

Očistite i naoštrite ručni alat. Kosilice će možda morati na servisiranje, a noževi na oštrenje. Operite baštenske rukavice ili ih zamijenite ako su stare.

  1. PROVJERITE HEMIKALIJE

Sortirajte svoje pesticide, herbicide i opremu za prskanje. Mnogi stariji proizvodi koji sadrže otrove zamijenjeni su sigurnijim preparatima, niske toksičnosti. Provjerite rok upotrebe i uklonite sve stare preparate. Provjerite da li sve prskalice rade i da li su čiste.

  1. SAKSIJSKO BILJE

Zamijenite sve napukle ili stradale saksije. Presadite biljke kojima su saksije postale male ili kojima korijen raste iz rupe za odvodnjavanje u dnu saksije. Uklonite stare i osušene biljke iz saksija.

vrt-1

  1. DRVEĆE U DVORIŠTU

Pogledajte dobro drveće u vašem dvorištu. Provjerite koliko zaklanja druge biljke svojom krošnjom, da li blokira sunčevu svjetlost ka travnjaku ili se širi tamo gdje ne bi trebalo. Uklonite niže grane, a ukoliko je potrebno uklonite cijelo drvo.

  1. NAPRAVITE KOMPOST

Ako nemate gomilu komposta, vrijeme je da napravite jednu. Jesenje lišće je fantastičan izvor hranljivih materija i organskih materija. Kompost je najbolji proizvod za vašu baštu, a možete ga napraviti besplatno, dok smanjujete količinu otpada koji se odlaže na deponiju.

  1. PREUREDITE PROSTOR

Jesen je sjajna prilika da uradite neka preuređenja u bašti. Dani mogu biti hladniji, ali zemlja je i dalje topla. Ovo je period kada treba posaditi sve sadnice listopadnog drveća, žbunja i žive ograde. Sada se obavlja i sadnja četinara. Zemljište je vlažno, što pogoduje novoposađenim sadnicama, a temperature se, po pravilu, ne spuštaju ispod nule. Većina listopadnih biljaka već je odbacila lišće i spremna je za zimu.

vrt-2

  1. RIJEŠITE PROBLEMATIČNE OBLASTI

Pažljivo pogledajte vaš vrt i poboljšajte problematične oblasti. Razmislite o konsultacijama sa pejzažnim arhitektama, koji vam mogu ponuditi prilagođena rješenja, obezbijediti dizajnerske ideje i pomoći da izaberete najbolje biljke.

  1. ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Jesen je najbolje vrijeme za sadnju travnjaka. Najbitniji korak prilikom sadnje trave je priprema zemljišta. Travu sadite u prvoj polovini oktobra. Tada je tlo još uvijek toplo i mlada trava će imati čitavu zimu da ojača prije proljeća. Na starijim travnjacima travu treba okositi na 2-3 cm dužine da bi se pospješilo bokorenje. Obavezno na ogoljenim mjestima ponovo zasadite travu, a zatim nađubrite odgovarajućim đubrivima (NPK 3-1).

  1. NJEGA I SADNJA CVIJEĆA

Očistite uvelo i bolesno lišće sa cvijeća kao što su ruže i božuri. Bolesno lišće ne koristitite za kompost. U septembru možete posaditi božur, jer je to najbolji mjesec za njegovo razmnožavanje. Zimzeleno šiblje i ukrasne trave su izuzetno dekorativne, pa ih možete zasaditi u vrtu i obezbijediti predivne boje koje će mamiti poglede.