Biskup banjalučki Franjo Komarica pozvao je danas sve ljude na činjenje dobra, ukazujući koliko je u tom pogledu učinila i čini katolička humanitarna organizacija “Karitas” u svijetu, ali i “Karitas” Banjalučke biskupije.

“Činjenje dobra se ne može zabraniti, niti se od toga možemo umoriti”, rekao je Komarica na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja 30 godina postojanja i rada “Karitasa” Banjalučke biskupije.

Komarica je podsjetio na Majku Terezu koja je, kako kaže, u milosrđu dala lekciju cijelom čovječanstvu.

Direktor “Karitasa” Banjalučke biskupije Miljenko Aničić rekao je da se broj donatora smanjio, ali da se nisu smanjile potrebe ljudi za svim vidovima pomoći.

“U ovom periodu imamo veće potrebe za hranom, a uoči zimskog perioda za ogrevom”, rekao je Aničić, ističući da “Karitas” nastoji da aktivira vlastite snage kako bi osigurao neophodna sredstva za humanitarni rad.

Prema njegovim riječima, “Karitas” Banjalučke biskupije do sada je podijelio više od 20.000 tona hrane, 3.343 šporeta na čvrsto gorivo, više od 3.000 metara kubnih drva i briketa.

U ambulanti “Karitasa” obavljeno je 200.000 pregleda, a u pravnom savjetovalištu pružena je pomoć za 3.600 lica i to najviše za povrat kuća, stanova i poslovnih prostora.

“Karitas” je pomogao i obnovu 2.400 stambenih jednica, a svakodnevno se pomaže i djeci, među kojom ona bez jednog roditelja i teškog materijalnog stanja dobija i mjesečnu novčanu naknadu.

Izvor: Srna