Povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, oko 400 učesnika revijalne “Biciklijade” vozilo se u četvrtak naveče centralnim gradskim ulicama.

Nacionalni koordinator Evropske sedmice mobilnosti Tihomir Dakić rekao je kako je cilj ove trke da se prenese poruka da se što manje koriste automobili, a više noge i bicikli.

– To je ujedno bila i promocija zdravog života. Previše je automobila na ulicama i moramo da obezbijedimo prostor za sve – rekao je Dakić.

Anja Savić osvojila je prvo mjesto i poklon bon od 200 KM u nagradnoj igri “Smart step”. Cilj igre je bio instalirati istoimenu aplikaciju koja računa broj koraka prepješačenih u toku 24 časa i obračunava u kolikoj mjeri je spriječena štetna emisija ugljen-dioksida koju bi proizveo automobil.

– Očekivala sam da ću biti među prvih deset takmičara, ali se nisam nadala da ću osvojiti prvo mjesto – kazala je Savićeva.

I ostali učesnici “Biciklijade” učestvovali su u nagradnoj igri i za njih su bile obezbijeđene nagrade u vidu poklon bonova od 100 KM i ruksaka.

– Došao sam na “Biciklijadu” da podržim ovakav vid vožnje gradom jer sve je više automobila, što štetno utiče na prirodu i sve nas više zagađuje – rekao je jedan od učesnika “Biciklijade” Bojan Mandić.

Dodao je da treba više pažnje u gradu posvetiti biciklističkoj infrastrukturi.

Izvor: glassrpske