“Noć istraživača”, manifestacija posvećena nauci i istraživanjima, u Banjaluci biće održana u petak, 30. septembra.

Program će biti održan od 17 do 22 časa u Domu omladine, Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, Muzeju savremene umjetnosti RS, Muzeju RS, Dječijem pozorištu RS, Tehničkoj školi i Univerzitetu za poslovne studije, poslije čega će biti održana „naučna žurka“.

Ovogodišnja manifestacija, kako je saopštio organizator – biće realizovana kroz više segmenata: naučno-informativni park sa demonstracijama eksperimenata, koji direktno uključuju posjetioce u komunikaciju sa istraživačima; takmičenje srednjoškolskih timova za najbolji naučni projekat; naučni kafe, gdje posjetioci mogu da razgovaraju sa naučnicima pod nazivom “RiNG ME”; razna takmičenja, igre i kvizovi, posebno kreirani za mlađu publiku; „Nauka govori“ – predavanja i prezentacije naučno-istraživačkih radova i aktuelnih tema; EU ćošak: predstavljanje aktivnosti EU o istraživanjima, politikama, kao i prikaz projekata koji su finansirani iz EU sredstava, a implementiraju se u BiH; prenose uživo predavanja istraživača iz još 10 država učesnica Evropske noći istraživača; tematske aktivnosti univerziteta, istraživačkih centara, muzeja i inovatorskih preduzetnika; Sajam nauke i inovacija; projekcija filmova sa naučno-istraživačkom temom i “naučna žurka”.

Ulaz na sve događaje u okviru „Noći istraživača“ je besplatan, a više o manifestaciji možete saznati nawww.nocistrazivaca.ba.

Program:

programbl

Naime, “Noć istraživača” je evropski događaj pokrenut od strane Evropske komisije 2005. godine, koji ima za cilj da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, zadnjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima.

Težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život građana, te promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom: „Istraživači su među nama!“. Manifestacija je u Banjoj Luci prvi put održana 2012. godine.

Grad Banjaluka je pokrovitelj manifestacije „Noć istraživača“.

Izvor: banjalukanet