U Banjaluci će sutra biti otvorena izložba radova najmlađih članova Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, u okviru obilježavanja Međunarodne sedmice gluvih lica.

Sekretar Saveza Marina Macanović rekla je Srni da će biti izloženi radovi tri mališana koji pohađaju redovnu nastavu u osnovnoj školi.

“Sandra Divljan iz Gacka, Mišo Perić i Stefan Sakić iz Bijeljine imaće priliku da publici pokažu svoj trud i talenat na izložbi koja će biti postavljena u prostorijama Specijalne biblioteke za gluve”, rekla je Macanovićeva.

Ona je istakla da je osnovni zadatak Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, koji ima oko 1.600 registrovanih članova, briga o gluvima, kojima je potrebna pomoć u prevazilaženju prepreka.

“Našim članovima pružamo pomoć u komunikaciji, školovanju, te podršku njihovim porodicama“, rekla je Macanovićeva.

U okviru Saveza, rekla je ona, funkcioniše 13 udruženja iz cijele Republike Srpske, te dodala da je potrebno pronaći način da se u Bijeljini registruje dnevni centar za gluvu djecu, u kojem profesionalci rade audiološke vježbe.

“Ove vježbe za sada mališani rade u okviru Udruženja za gluve i nagluve u Bijeljini, ali je potrebno da lokalna zajednica pravno definiše i registruje centar, te finansira njegovo funkcionisanje, kako ne bi zavisili od donatora”, istakla je Macanovićeva.

Ona je rekla da na vježbe za rehabilitaciju sluha u Bijeljinu dolazi oko 14 mališana iz okolnih gradova, koji pohađaju redovnu nastavu u osnovnim školama, te ocijenila da postoji velika potreba da se, osim banjalučkog centra za vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora, oformi još jedan ovakav centar.

Macanovićeva je rekla da je Savez, u okviru Međunarodne sedmice gluvih, organizovao i besplatan kurs znakovnog jezika za sve zaposlene u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Doktor Miroslav Zotović”.

Izvor: Srna