Iako je Antoan de Sent Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry) napisao samo jednu dječju knjigu u svom životu, ona je postala jedna od najpoznatijih i omiljenih knjiga, i to ne samo među djecom, već i među odraslima. Sent Egziperi, komercijalni pilot koji nikada nije svladao engleski, napisao je svoje remek-djelo na francuskom, i to ne u Parizu, već u Njujorku i Long Islandu, gdje je stigao 1940. godine, nakon nacističke invazije Francuske.

U aprilu 1943. godine, nedugo nakon što je knjiga izdata, 43-ogodišnji Sent Egziperi uručio je Malog Princa zajedno sa crtežima u papirnatoj vrećici svojoj prijateljici Silviji Hemilton – “Ja bih vam želio dati nešto divno”, rekao joj je, “ali to je sve što imam”- nakon čega je otputovao u Alžir kao vojni pilot Slobodnog Francuskog Ratnog Vazduhoplovstva.

“Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptira.” – Antoan de Sent Egziperi

Mali-princ-1

Iako je bio osam godina iznad gornje granice za pilota, bio je uporan sve dok konačno nije dobio dozvolu da leti. 31. jula 1944. godine je otišao na izviđačku misiju – i više se nikada nije vratio. Antoan de Sent Egziperi je umro u 44. godini svog života. Nekoliko godina kasnije su pronađeni dijelovi njegovog aviona, a jedan ribar je u blizini Marseljeza ‘uhvatio’ u mreži i njegovu srebrnu narukvicu.

Mali princ je objavljen u autorovoj rodnoj Francuskoj tek dvije godine nakon njegove smrti, a čak je i u Americi knjiga imala osrednji početak. 1968. godine Morgan Biblioteka u Njujorku je postala vlasnik izvornih rukopisa Malog princa koji sadrže 30.000 riječi, što je gotovo duplo više nego što je objavljeno u knjizi, kao i malo poznatih izvornih akvarela koje je naslikao sam Antoan de Sent Egziperi.

Danas je ova bezvremenska knjiga prevedena na više od 260 jezika i dijalekata, a svake godine je pročitaju milioni ljudi širom svijeta – i djeca i odrasli.

“Čovjek samo srcem dobro vidi. Suština se očima ne da sagledati.” – Antoan de Sent Egziperi

Mali-princ-1a

Mali-princ-2

Mali-princ-3

Mali-princ-4

Mali-princ-5

Mali-princ-6

Mali-princ-7

Mali-princ-8

Mali-princ-9

Mali-princ-10