U novim naseljima na Starčevici, Laušu, u Boriku i Novoj varoši, gdje je i najviše mladih bračnih parova, u posljednjih nekoliko mejseci otvoreno je na desetine igraonica.

Dok su u strogom centru najatraktivniji poslovni prostori mjesecima prazni, lokali u prizemljima novih zgrada najčešće se iznajmljuju za igraonice i rođendaonice.

Samo u bulevarima Stepe Stepanovića i Desanke Maskimović, na potezu od oko 400 metara, radi pet igraonica i sve imaju dovoljno posla.

Agenti za nekretnine tvrde da se ovaj biznis razvio zbog manjka vrtića i prostora za druženje mališana, ali i zbog jeftinih kirija. Tako zakup za lokal od 150 kvadrata na Starčevici, idealan za igraonicu, košta 1.750 KM, što je za oko 200 KM manje nego lane.

– Mnogo je novih zgrada sa lokalima, konkurencija je velika i zbog toga cijene padaju, svuda osim u najstrožem centru. Donedavno su trend bili domovi za stare, a sada su primat preuzele igraonice, te centri za strane jezike i druge edukacije, koji se otvaraju uglavnom u novim zgradama, gdje žive mladi – kaže Dragan Milanović, agent za nekretnine.

Dodaje da ima još mnogo zainetersovanih koji traže pomoć pri odabiru odgovarajućeg prostora za pokretanje ovih poslova.

Vlasnica jedne igraonice kaže da posla uvijek ima i da ne čudi što se mnogi odlučuju na ovaj biznis.

– Rijetko ko rođendanske zabave organizuje kod kuće – možda samo roditelji koji imaju velike stanove ili vikendice i to ljeti, kad je lijepo vrijeme. Mnogo je više onih koji žive u malim stanovima, gdje je nemoguće pozvati sve drugare i njihove roditelje, pa su igraonice jedino rješenje – kaže ona i dodaje da su termini kod njih popunjeni do kraja novembra. U ovom zabavištu termini se zakupljuju na tri sata – cijene su 6 KM po djetetu, a roditelji mogu da zakupe prostor za 120 KM i u tom slučaju donose svoju hranu i piće.

Druženje na 40 lokacija

U Banjaluci je registrovano četrdesetak igraonica, rođendaonica i klubova za djecu. Prema podacima Ministarstva prosjvete i kulture RS, rješenje za rad imaju 22 predškolske ustanove, od kojih su dve osnovane kao vrtići, a ostale kao klubovi za djecu. U Odjeljenju za privredu Gradske uprave kažu da Banjaluka ima deset igraonica i šest rođendaonica.

Rođendan 300 KM

Za proslavu u igraonici roditelji treba da izdvoje od 250 do 300 KM.

-Oko 20 roditelja i djece bilo je na proslavi rođendana moje kćerke. Zakup smo platili 200 KM, a ostatak smo potrošili na tortu, grickalice i sokove– kaže Banjalučanka Jovana T.

Izvor: blic