Povodom Međunarodne sedmice djeteta, Udruženje Nova generacija u petak, 07. oktobra u banjalučkom Staklencu organizuje izložbu fotografija, kreativne radionice, te Živu biblioteku.

Aktivnosti počinju u podne i traju do 14 časova, a svi prisutni će imati priliku da upoznaju dio ekipe Nove generacije, popričaju sa njihovim volonterima, te učestvuju u zanimljivim sadržajima. U sklopu Žive biblioteke posjetiocima će na raspolaganju biti volonter iz Dnevnog centra, koji će zainteresovanima odgovarati na pitanja o svom angažmanu i radu sa djecom.

Prva sedmica oktobra posvećena je najmlađima i tada se širom svijeta organizuju različiti događaji koji skreću pažnju na njihov položaj i neohodnost zaštite dječijih prava. Udruženje Nova generacija posvećeno je radu sa djecom, njihovoj zaštiti, te unapređenju njihovog položaja u društvu. U sklopu Udruženja djeluju Prihvatna stanica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju, Dnevni centar, savjetodavna linija Plavi telefon, kao i psihološko savjetovalište. Najprepoznatljivija usluga Nove generacije jeste upravo Plavi telefon, linija koju zovu djeca i mladi, ali sve češće i roditelji, kojima su potrebni savjet i podrška kako bi prevazišli probleme na koje nailaze. Plavi telefon je zazvonio više od 2.500 puta tokom tri godine rada, a zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom m:tel, pozivi na broj 080 05 03 05 su besplatni bez obzira na mrežu.

U sklopu Međunarodne sedmice djeteta juče je u Sarajevu održana konferencija “Mehanizmi zaštite djece u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Mreže nevladinih organizacija “Snažniji glas za djecu” i Save the Children. Tom prilikom je ombudsmen za ljudska prava Jasminka Džumhur istakla da u BiH ne postoji zakon koji se bavi konkretno pravima djece, te navela da se njihov položaj često ugrožava od samog rođenja, počevši od upisa u matične knjige rođenih, preko zdravstvene zaštite, pa do obrazovanja.

Učesnici konferenije pozvali su bh. vlasti da potpišu i ratifikuju protokol o komunikacijskim procedurama, što je do sada uradilo 20 zemalja svijeta. Cilj je obezbijediti djeci iz BiH ista prava koja bi imala da su rođena u nekoj drugoj državi.

Izvor: nezavisne