Republika Srpska na visokom nivou pruža usluge u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, a Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, kao referentna ustanova, ima savremenu dijagnostiku, rekla je predsjednik Udruženja fizijatara Srpske Tatjana Bućma.

Ona navodi da pacijenti kojima su potrebne usluge fizikalne medicine i rehabilitacije nema potrebe da ih traže izvan Srpske, jer Zavod može da pokrije veći dio te oblasti. 

Imamo kabinete za elektomioneurografiju i stižu nam najsavremeniji aparati. Takođe, imamo kabinete za ultrazvuk, osteoporozu, urodinamiku i druge”, rekla je Bućma novinarima pred početak 6. kongresa fizijatara BiH.

Ona je istakla da su oboljenja vratne kičme sve češća kod osoba mlađe životne dobi, ali ne samo vratnog, već i slabinskog segmenta kičmenog stuba.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja fizijatara Republike Srpske Tatjana Nožica Radulović ukazala je da su u svijetu sve učestalija oboljenja kardiovaskularnog sistema, a koja će biti obrađena kroz sesiju koja obuhvata grupu lezija perifernog i centralnog motornog neurona.

“Imamo i sesije ortopedsko-traumatološke rehabilitacije, reumatološke rehabilitacije, dječije habilitacije i rehabilitacije, ali i slobodne teme”, rekla je Radulovićeva.

Ona je dodala da na kongresu ima oko 270 učesnika, te da je kongres međunarodnog karaktera, jer učestvuju i inostrani predavači.

Kongres organizuju udruženja fizijatara Republike Srpske i Federacije BiH.

Izvor: Srna