Iskusniji banjalučki vozači se žale da saobraćajne gužve u špicu dodatno stvaraju kandidati iz auto-škola, na šta im instruktori odgovaraju: „Moramo ih obučavati u realnim uslovima!“

Iako vozila auto-škola treba da izbjegavaju nekoliko najprometnijih ulica, instruktori poručuju da ne mogu uvijek da se pridržavaju toga.

– Neki vozači kao da bi voljeli da su oni sami u ovom gradu i da voze kud, kako i kad hoće, a zaboravljaju da je ovo ipak grad. Činjenica je da u Banjaluci postoje špicevi od 15 do 17 časova, ali zadržavanja u tim terminima nisu duža od pet minuta, što nije ništa u odnosu na gradske gužve u Zagrebu ili Beogradu– kaže Milenko Stanetić, direktor jedne od auto-škola.

On smatra da bi iskusniji vozači trebalo da imaju više strpljenja, ne samo za kandidate i mlade vozače, nego za saobraćaj uopšte.

Situaciju, tvrdi, komplikuju i vozači, koji su polagali u vrijeme kada je u Banjaluci bilo mnogo manje automobila i saobraćajnih gužvi.

– Da bi bili ravnopravni učenici u sabraćaju, moramo kandidate  obučavati i na najprometnijim raskrsnicama – navodi Stanetić i poziva vozače na razumijevanje, jer su i sami nekad bili početnici.

Milenko Jaćimović, instruktor i predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja kaže da je Banjaluka jedini grad u Evropi gdje postoje ulice u kojima je zabranjena obuka kandidata.

Obučavamo buduće vozače na Starčevici, koja je po frekvenciji saobraćaja ravna Mrkonjić Gradu. Onda dolazimo do problema – kada kandidat položi, ne može da se snađe na raskrsnici kod Gradske uprave ili Narodnog pozorišta RS i kad se tu zadesi u špicu, uhvati ga panika – kaže Jaćimović.

I budući vozači smatraju da obuka mora da ih pripremi za snalaženje na ulicama.

– Ulice pripadaju svima nama i stariji vozači treba da budu solidarni i pomognu da se, kao početnici, snađemo u ulozi vozača, a ne da nas psovkama i sirenama dodatno plaše – kaže Pavle Koljančić (18), koji se trenutno obučava za vozača.

Pet puta više automobila

Milenko Stanetić pojašnjava da je 1990. godine Banjaluka imala  17.000 vozila, dok je sada na gradskim ulicama više od 100.000.

–Veoma malo novih saobraćajnica je napravljeno, a saobraćaj je povećan pet puta i  zato ne treba da čude saobraćajne gužve – navodi Stanetić.

Izvor: blic