Ponekad nije lako izabrati nakit koji želimo da nosimo…

Lako je zbuniti se kada treba da uklopimo sve komade nakita, ogrlicu, minđuše  i narukvice, u savršenu harmoniju, koja će pritom odlično ići uz odjeću koju smo obukli.

Da bi vam sljedeći put bilo lakše da izaberete nakit, pročitajte ove jednostavne savjete koji će vam sigurno pomoći.

Kada nosite košulju

nakit-kosulja

Kada odaberete košulju, majicu ili haljinu sa ovakvim okovratnikom, uvijek birajte kratke ogrlice sa malim visećim detaljima ili višedjelne ogrlice koje će ići tačno ispod kragne. Glomazne privjeske koristite samo u slučaju da vaš gornji dio nema nabore ili neke slične detalje, kako ne biste pretjerali.

Kada nosite gornji dio sa okruglim okovratnikom

nakit-okrugli-izrez

Uglavnom ovakvi okovratnici otkrivaju veći dio tijela, pa bi zatim prikladno bilo da taj dio popunite sa glomaznijom ogrlicom od različitih kamenja.

Najbolje bi bilo da kamenje ima okrugao oblik i gladak oblik.

Gornji dio bez bretela

nakit-bez-bretela

Što se tiče majica ili haljina bez bretela, najbolji izbor bi bile tanke i kratke ogrlice uz vrat sa nekim zanimljivim privjeskom.

Rolke

nakit-rolke

Ukoliko želite da obučete džemper-rolku ili takvu haljinu, preporučljivo je da izaberete duge lančiće iz nekoliko slojeva, biserne ili sa kamenčićima.

V-izrez

nakit-v-izrez

Ovakav oblik okovratnika zahtijeva nakit koji je sličnog oblika. To mogu biti monolitski privjesci u obliku obrnutog trougla ili složenije figure koje su napravljene od različitih elemenata. Drugi odličan izbor su tanki, viseći privjesci.

Asimetrični okovratnik

nakit-asimetricni-izrez

Najčešći oblik asimetričnog okovratnika su majica ili haljina na jedno rame. Da biste stvorili elegantan i stilizovan izgled, potrudite se da izaberete asimetrične ogrlice uz ovakvu odjeću. Možete izabarati i minđuše kao alternativu.

Čamac okovratnik

nakit-camac-izrez

Čamac okovratnik je tip širokog okovratnika koji se završava na ramenima. Kada nosite takve haljine ili gornje dijelove, birajte duge lančiće, bisere i zanimljive privjeske.

Četvrtasti okovratnik

nakit-cetvrtasti-izrez

Ovakav tip okovratnika je najčešći kod majica na bretele. Vodite računa da se nakit koji birate slaže uz generalnu estetiku, tako što ćete birati četvrtaste privjeske.

Opuštena roka/okovratnik sa naborima

nakit-opustena-rolka

Kako se ovakav okovratnik može smatrati posebnim detaljem, potrebno je da nakit svedete na minimum ili na par minđuša. Možete nositi ogrlicu okruglog oblika ispod okovratnika, tako da privjesak bude tačno ispod njega.