Rerne su prava muka. Ma koliko nam bile korisne za pečenje, izbjegavamo ih zbog prljavština, koje je tako teško očistiti. Pokušajte sa ovom sasvim jednostavnom mješavinom.

Iako sve češće koristimo zatvorene vatrostalne posude ili aluminijumsku foliju, tvrdokorne mrlje u rerni se neizbježno pojavljuju. Kada dođe dan kada odlučite da očistite rernu znate da vas čeka težak posao. Postoji mnoštvo sredstava za čišćenje rerne. Neka od njih su efektivna, a druga i ne baš tako dobra. Ali, svima im je zajedničko da sadrže teške hemikalije.

Da ne biste trošili novac na ova sredstva, probajte sa jednostavnim miksom. Naravno, uključeni su soda bikarbona i sirće.

Potrebno vam je:

  • 1 ¼ šolje (od 250 ml) sode bikarbone,
  • 1/4 šolje sirćeta, 1 šolja vode,
  • 10 kapi bilo kog eteričnog ulja (najbolja za ovu namjenu su ona od narandže i limuna),
  • 1/2 šolje soli i
  • 2 kašike tečnog kastilj sapuna ( u ovom slučaju možete upotrebiti i neki drugi “odmašćujući” tečni sapun).

Pomiješajte prvo eterična ulja sa 1/4 šolje vode. Vrata i unutrašnje zidove rerne poprskajte sa ovom mješavinom, ali nakon što ste zagrijali rernu na 140C. Ugasite rernu.

Sada pomiješajte 1/4 šolje soli sa 1/2 šolje sode bikarbone, pa sa ovim pospite mjesta u rerni, koja imaju teške tvrdokorne mrlje i ostavite. Pomiješajte, zatim, 1/4 šolje vode sa tečnim sapunom, pa tu smjesu nanesite na ohlađene zidove rerne i ostavite da odstoji preko noći.

očistite rernu

Sljedećeg dana, pomiješajte preostalu 1/2 šolje vode sa sirćetom i našpricajte sa tim cijelu rernu. Ostavite da kratko djeluje, pa obrišite i dobro očistite. Sa tom zadnjom mješavinom trebalo bi da ode i prljavština.

Izvor: lifepressmagazin.com