Potrošači u Republici Srpskoj uvijek moraju da budu spremni da dokažu da su platili račun za komunalne ili druge usluge.

Građani se žale da im iz komunalnih preduzeća stižu obavještenja da nisu platili račun za određenu uslugu, iako sve redovno plaćaju.

U septembru su me obavijestili da nisam izmirila račun za internet za maj mjesec. Srećom sačuvala sam uplatnicu, a inače bih morala ponovo da platim, jer kako drugačije da dokažem da jesam – žali se jedna Banjalučanka.

Iako računi za usluge zastarjevaju nakon godinu dana, pojedina preduzeća “love u mutnom” tako što iskorištavaju neznanje građana pa se pozivaju na neplaćene račune iz prethodnih godina.

Račune treba čuvati bar 5 godina
Račune treba čuvati bar 5 godina

– Rekli su da imam dug za telefon za telefon iz 2012. godine, kojeg se i ne sjećam. Dokaz nisam imala, pa sam ponovo platila – priča Milanka Aleksić.

Zbog toga mnogi čuvaju uplatnice o plaćenim računima jer se nikad ne zna kada će morati da dokazuju da su izmirili obaveze. U udruženjima potrošača kažu da su građani primorani da vode sopstvene registre o plaćenim računima kako bi izbjegli neprijatnosti.

– Račune morate čuvati najmanje godinu dana, a ako vas tuže nakon toga opet se morate maltretirati i na sudu dokazivati da je riječ o zastari. Najsigurnije je čuvati račune bar pet godina – kaže Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka Udrženja “Oaza”.

Ovakvi problemi najčešće nastaju zbog neažurnosti komunalnih preduzeća ili greške pri rasknjižnjavanju dugova, a rijetko problem nastane i u banci.

– Građani se često žale da im komunalno preduzeće, kada uplate račun za ovu godinu, nađu neki dug od prošle godine i taj novac samo presumjere za taj period, a da ih nisu ni obavijestili o tome. Tako odgađaju zastaru – ističe Ilijićeva.

U komunalnim preduzećima priznaju da može doći do greške, a zakonski nije određen rok za čuvanje dokumentacije o uplati.

– U slučaju da potrošač tvrdi da je platio a nema dokaz, ako približno zna datum uplate možemo da provjerimo u našim izvodima. Ako je račun plaćen elektronski onda je teško dokazati – ističe Jasminko Bogdanić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih djelatnosti.

U komunalnim preduzeća ističu da imaju velikih problema sa naplatom potraživanja jer mnogo građana ne izmiruje obaveze.

– Nastojimo da tužimo neplatiše u roku od godinu dana da ne dođe do zastare. Iako su sudovi pretrpani pa puno čekamo i plaćamo taksu od najmanje 50 KM za dugove do 1.000 KM, ipak je to najbolji način da naplatimo potraživanja – navodi Bogdanić.

Sudovi u BiH su zatrpani sa 1,7 miliona kominalnih predmeta, a prosječna vrijednost duga po predmetu je 170 KM.

I potrošači neodgovorni

Jasminko Bogdanić, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja komunalnih delatnosti, kaže da su mnogi građani neodgovorni kada je riječ o plaćanju obaveza.

Jasminko Bogdanić
Jasminko Bogdanić