Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice biće svečano dočekana u nedjelju, 23. oktobra, u Banjaluci u Pridvornom hramu Svete Trojice, potvrđeno je Srni u upravi parohije banjalučke.

Svečani doček čudotvorne ikone koja dolazi iz manastira Hilandar na Svetoj Gori planiran je za 17.00 časova, a nakon čitanja akatista Presvetoj Bogorodici vjernici će moći da pristupe cjelivanju i mirosanju.

Čudotvorna ikona ostaće u Hramu Svete Trojice do večernje službe u subotu, 29. oktobra, a svaki dan od 8.00 do 18.00 časova čitaće se akatist Presvetoj Bogorodici i vjernicima će biti omogućeno da se poklone i cjelivaju ikonu.

Ikona će u nedjelju, 30. oktobra, biti izložena u manastiru Osovica kod Srpca, koji je sagrađen na temeljima srednjovjekovnog manastira, gdje će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, čitanje akatista i osveštan manastirski konak.

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Trojeručice bila je u vlasništvu Svetog Jovana Damaskina, kojem je, po naređenju kalifa iz Damaska, bila odsječena ruka, a kada se Sveti Jovan molio pred ikonom, spajajući odsječenu ruku sa tijelom, ona mu je zarasla.

Ruka koja je predstavljena na ikoni je zarasla Jovanova ruka.

Čudotvornu ikonu je u manastir Hilandar donio Sveti Sava.

Izvor: srna