U mnogim zemljama na svijetu napravljene su brojne olakšice za trudnice i mame. Evo samo nekih primjera koje će vam se svidjeti, i za koje se nadamo da će jednog lijepog dana, biti usvojene i kod nas…

Rückbildungsgymnastik u Njemačkoj

gimnastika-mama-i-beba

Njemice mogu da biraju između babice i doktora, a oba plaća osiguranje. Nakon porođaja babica dolazi kod vas kući da provjeri kako ste vi i beba i da vam da savjete. Ali najbolja stvar koja dolazi iz Njemačke je kurs koji se zove Rückbildungsgymnastik (gimnastika dna karlice) – specijalne vježbe za jačanje dna karlice koje pomažu u sprečavanju inkontinencije. Ovaj kurs takođe pokriva osiguranje.

Kraamzorg u Holandiji

medicinska-sluzba-beba-i-mama

U pitanju je medicinska služba koja novopečenim mamama pruža postnatalnu njegu u prvih osam do 10 dana nakon porođaja. Specijalno obučena sestra dolazi kod vas kući i provjerava u kakvom ste zdravstvenom stanju vi i beba. Međutim, to nije sve! Ona takođe čisti kupatila, pere veš i priprema lagana jela.

Fantastični obroci u Turskoj ili Panami

hrana-u-turskoj

U nekim zemljama za porodilje se spremaju posebna jela fantstičnog ukusa. Recimo, u Turskoj mame dobijaju “lohusa serbeti” – piće sa šećerom, cimetom i karanfilićem. U Panami i Kini porodilje dobijaju organsko meso, ali ne mogu se požaliti ni mame u Holandiji – njima se poslužuje “beschuit met muisjes” – dvopek sa maslacem posut anisom, koji pomaže materici pri kontrakcijama.

Epidural u Francuskoj

epidural

Primjena epiduralne anestezije u akušerstvu je uobičajena metoda, koju danas koristi sve više trudnica u svijetu, a njena glavna karakteristika jeste da budućoj mami olakša porođaj, odnosno da je oslobodi od bola. U Francuskoj se čak 90 odsto trudnica odlučuje za epidural, a mnogi prirodan porođaj nazivaju “porođaj bez epidurala”, piše Yumama.

Porodiljsko odsustvo u Švedskoj

svedska-beba

U Švedskoj mame dobijaju 16 mjeseci porodiljskog odsustva, a čak i tate mogu da ga dobiju, s tim što njihovo porodiljsko odsustvo traje dva mjeseca, ali u planu je da se doda još 30 dana. Od toga se majkama plaća 390 dana, odnosno za to vrijeme dobijaju 80 odsto plate. Osim toga, u ovoj sjevernoevropskoj zemlji se sve čini kako bi se porodilje osjećale sjajno tokom porođaja i malo poslije njega, dok ne odu kući. Naime, u porodilištima postoje određeni dijelovi gdje mame mogu da užinaju, druže se, gledaju TV…

Dule i “Baby shower” u Americi

200403758-001

U Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u ostatku svijeta, dule su doslovno sastavni dio prenatalne i postnatalne njege. Dule su žene koje pružaju podršku trudnici, ohrabruju je i savjetuju. Međutim, dule ne pomažu samo majkama – one pružaju podršku i partneru, i to da se uključi u porođaj u onoj mjeri u kojoj to njemu odgovara i prija. U Americi takođe postoji i simpatičnan običaj, koja sve više postaje trend i u ostatku svijeta. U pitanju je popularni “baby shower” ili u slobodnom prevodu darivanje bebe. Riječ je o zabavi za buduće roditelje kojima se na ovaj način pomaže da spremno dočekaju novog člana porodice. Ulogu domaćina obično preuzima najbolja prijateljica buduće mame, koja u ime roditelja organizuje ovaj izuzetno važan događaj, a svi gosti donose poklone za bebu, piše sajt.

Kartonske kutije u Finskoj

kutija-u-finskoj

Roditelji u Finskoj od države dobijaju kartonske kutije koje su ujedno i prvi krevetići njihove djece. U pitanju su kutije koje su ujedno i paketi sa osnovnim potrepštinama za bebu kao što su – vreća za spavanje, benkica, proizvodi za spavanje, pelene, čarape, rukavice, kapice, slikovnica, igračkica za rast zubića, posteljina i mali dušek na dnu kutije. Sama kutija dolazi s ugrađenim madracom i beba u njoj spava, to je zapravo njen prvi krevetić. Ove kutije su se najprije dodjeljivale porodicama sa malim primanjima, ali se to nedugo zatim proširilo na sve trudnice.

Izvor: detinjarije