Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, Željko Karan, rekao je da Zavod sedmično primi dva do tri zahtjeva za utvrđivanje očinstva, što odgovara i stanju u regionu.

Karan je istakao da je, prema dosadašnjoj evidenciji, svako četvrto testirano očinstvo negativno što se, takođe, uklapa u regionalni i evropski prosjek.

– To ne znači da svaki četvrti otac nije otac svog djeteta, već od rizičnih grupa koje se testiraju ili u kojoj neko ima razloga za sumnju otprilike u 25 do 30 odsto slučajeva nisu biološki očevi – naveo je Karan.

Prema njegovim rečima, zahtjevi za utvrđivanje očinstva mogu biti privatni i sudski i kreću se u omjeru pola-pola.

Privatni zahtjev najčešće podnose očevi ili majke kada postoji određena sumnja, te prije upuštanja u bilo kakve druge postupke pravne prirode, žele da znaju na čemu su, dok sudski zahtjevi uglavno pristižu tokom razvoda braka zbog zahtjeva za alimentaciju ili osporavanja očinstva – pojasnio je Karan.

On je istakao da zavisno od situacije “kod kuće” zahtjeve podjednako često podnose i očevi i majke.

Otac podnosi zahtjev kada sumnja u očinstvo, a majke uglavnom kada žele te sumnje ukloniti – dodao je Karan.

On je naglasio da se rezultati dobiju najkasnije za pet dana, dok je cijena analize 250 KM po uzorku.

– Od osobe koja žele izvršiti testiranje prikuplja se uzorak bukalne sluznice, odnosno vatiranim štapićem se prikupe ćelije s unutrašnje strane obraza iz usta od oca i djeteta. Nema boli niti uzimanja krvi – pojasnio je Karan.

On je naglasio da u Zavodu izbjegavaju testirati uzorke koje je neko drugi uzeo da ne bi bilo podmetanja, a radi bezbjednosti fotografišu se i roditelji i djeca koja se dovode na analizu, dok roditelji moraju ostaviti kopiju lične karte i rodni list za dijete.

Izvor: srna