Starosna granica djevojčica koje postaju majke prije punoljetstva drastično se spustila, pa su sve češći slučajevi da sa bebom u naručju iz bolnica izlaze čak i osnovci.

Doktori i babice širom Republike Srpske svake godine porode bar jednu djevojčicu od 15 godina, a posebno zabrinjava to što ne postoje precizni podaci koliko maloljetnica namjerno prekine trudnoću.

Vijest da se trinaestogodišnja Romkinja iz Modriče prije desetak dana porodila u Brčkom šokirala je region, ali još je više poražavajuća činjenica da ovaj slučaj nije usamljen u RS, jer trudnice ispod 18 godina malo-malo pokucaju na vrata bolnica.

Šef Odjeljenja za ginekologiju brčanske bolnice Slavko Nikić, u kojoj se porodila trinaestogodišnjakinja, kaže da se godišnje u njihovoj ustanovi porodi po nekoliko maloljetnica.

Riječ je uglavnom o djevojčicama romske populacije koje dolaze čak i iz Loznice. Upozorili smo sve institucije o ovom problemu, ali na naše apele niko ne reaguje – dodao je Nikić.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS ove godine su se porodile dvije djevojke od 16 i po godina.

Zabrinjavajuće je to što nemamo evidenciju o namjernim prekidima trudnoće kod maloljetnih djevojaka, jer se najveći broj takvih abortusa obavi izvan naše ustanove i ne budu prijavljeni. U svijetu od 30 do 60 odsto maloljetničkih trudnoća završi abortusom – rekao je ginekolog iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS Vladimir Perendija.

Jednu od najelitnijih škola u Banjaluci nedavno je potresao šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, koja je zatrudnjela sa 13 godina i uskoro treba da uđe u osmi mjesec trudnoće.

Načelnik Ginekološko-akušerskog odjeljenja bolnice u Bijeljini Slavica Bobar kaže da je ove godine u njihovoj zdravstvenoj ustanovi najmlađa porodilja imala 15 godina.

Na našem odjeljenju lani su se porodile tri djevojke koje su imale manje od 18 godina, a u ovoj godini porodili smo četiri maloljetnice – kaže Bobareva.

Pojasnila je da rana trudnoća može dovesti do pobačaja, prijevremenog porođaja i psihičkih problema kod porodilje, te da se komplikacije zbog preranog stupanja u seksualne odnose često manifestuju kroz seksualno prenosive bolesti, neželjene trudnoće i psihičke poremećaje.

Maloljetnice koje su u drugom stanju često strahuju od reakcije roditelja i okoline. Muči ih i to da li će ih napustiti otac djeteta, da će ih neko prisiliti na pobačaj i da će morati prekinuti školovanje. Često ih obuzima i strah da neće biti dobre majke – priča Bobareva.

Maloljetničkih poroda bilo je i u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”. U ovoj ustanovi se lani porodilo pet maloljetnica, a isto toliko ih je bilo i ove godine.

Od pomenutih deset poroda, u osam slučajeva je riječ o majkama iz romske populacije. Jedna maloljetnička trudnoća nastala je u incestu, a ta djevojčica je iz opštine Brod – rekli su u ovoj bolnici i dodali da je najmlađa porodilja imala 16 godina.

U Opštoj bolnici Prijedor kažu da su u prvih devet mjeseci ove godine tri maloljetne majke na svijet donijele bebu, a najmlađa od njih imala je svega 15 godina.

Psiholog Aleksandar Milić kaže da problematika maloljetnih trudnica polako ali sigurno uzima maha zbog preranog stupanja u seksualne odnose.

Slučaj poput ovog posljednjeg iz Brčkog upućuju na potrebu pojačanog preventivnog rada u školama kroz radionice, jer djeca sada zbog interneta imaju mnogo spoznaja o seksualnim odnosima, što stvara neželjene ishode – kaže Milić i pojašnjava da se maloljetne porodilje susreću s ozbiljnim traumama koje ostavljaju dalekosežne posljedice.

Rizik

Dr Vladimir Perendija iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS kaže da maloljetničke trudnoće predstavljaju globalni problem, jer se godišnje u svijetu porodi oko 16 miliona djevojaka od 15 do 19 godina. On je istakao da to predstavlja 11 odsto svih rođenih beba u toku jedne godine na planeti.

Rizik od smrti maloljetnice zbog trudnoće, porođaja ili komplikacija pobačaja dva puta je veći za djevojke koje imaju od 15 do 19 godina, a čak pet puta za djevojčice od deset do 14 godina, nego za žene sa 20 i više godina – rekao je Perendija i istakao da su komplikacije usljed trudnoće i porođaja vodeći uzrok smrtnosti žena u dobi od 15 do 19 godina.

Česte karakteristike djece maloljetnih majki

– odrastaju bez oca

– postaju žrtve zanemarivanja ili zlostavljanja

– nezainteresovani za školovanje i obrazovanje

– postaju roditelji u tinejdžerskoj dobi

– uglavnom žive u siromaštvu

Izvor: glassrpske
Izvor: glassrpske