Bio si naš drug i tebi dugujemo svoje dobre ocjene, jer si uvijek bio tu da nam pomogneš kada je to trebalo, riječi su kojima se školski drug oprostio od ubijenog Božidara Golemovića (19) učenika Elektrotehničke škole u Banjaluci.

– Dok smo mi poslije škole odlazili na kafu i odmarali, ti si trčao svojim roditeljima da im pomažeš oko obrađivanja zemlje i vrijedno si radio domaćinske poslove. Govorio si da ćeš se nakon školovanja baviti poljoprivredom, kao i tvoji roditelji – rekao je Božidarov drugar.

Ostaće nam u pamćenju i anegdota jedne profesorice koja je rekla kako si ti zapravo odlazio u hajduke. Evo dolazi nam Mitrovdan, a tebe još uvijek nema – rekao je Božidarov drugar, nakon čega su se lokalnim grobljem u mjestu Gradina kod Banjaluke začuli jecaji.

Nepregledna kolona učenika i profesora Elektrotehničke škole, te rodbine i prijatelja porodice Golemović danas su nijemo pratili sanduke Božidara, njegove majke Brankice i oca Rade.

Po dolasku na groblje sanduk sa posmrtnim ostacima Rade Golemovića odmah je spušten u raku i prekriven ćebetom, jer se za samoubice opelo ne drži. Sanduci majke i sina odneseni su pred kapelu.

Majka, a posebno sin, otišli su prerano i danas su na mjestu na kojem nema ni tuge ni bola. Njihovim dušama možemo pomoći tako što ćemo se moliti za njih i obilaziti njihovo vječno počivalište – riječi su sveštenika Slobodana Malinovića.

Podsjetimo, Rade Golemović je u ponedjeljak ujutro nožem ubio sina Božidara (19) i suprugu Brankicu u porodičnoj kući, a zatim izašao napolje i raznio se bombom.

Izvor: blic