Psi lutalice, mačke i druge napuštene životinje imaće priliku da prezime u montažnim kućicama koje udruženje građana “Kerber” planira da postavi na više lokacija u decembru.

Predsjednik udruženja Goran Milojević kaže da već treću godinu zbrinjavaju napuštene životinje u zimskom periodu.

“U pitanju su jednokratne kartonske kućice obavijene folijom koje sami pravimo. Postavićemo ih na više mjesta, a najviše u prigradskim naseljima. Tačne lokacije ne želimo da objavljujemo, jer su ih vandali u prethodne dvije godine uništavali dan poslije postavljanja”, rekao je Milojević.

Dodaje da u gradu ima dosta napuštenih pasa i to većinom zbog neodgovornih vlasnika.

“Najčešće ih izbacuju u Trapistima, Motikama i Srpskim toplicama te na putu za Manjaču i tu se formiraju grupe napuštenih pasa. U najvećem broju slučajeva psi koje vidimo u užem centru grada nisu lutalice, oni imaju vlasnike koji ih puštaju da se kreću bez nadzora. Mnogi se ne vrate jer ih zgaze automobil”, ističe Milojević.

Objasnio je da će volonteri “Kerbera” tokom cijele zime održavati postavljena utočišta.

“Donosićemo slamu i mijenjaćemo kućice ukoliko budu uništene. Pozivamo sve građane da doniraju slamu ili hranu za pse jer za sada sve radimo sami i nemamo nikakvu finansijsku podršku od grada”, dodao je Milojević.

 

Izvor:glassrpske.com