Pravilno pakovanje stvari u automobilu znači sigurnost na putovanju.

Odlazak na putovanje sa porodicom ili sama za većinu ljudi predstavlja svojevrstan teži zadatak, kada dođe trenutak pakovanja.

Kako se pravilno spakovati kada bismo obično htjeli ponijeti sa sobom više stvari nego što nam to dopuštaju dimenzije našeg vozila odnosno gepeka ostaje uvijek veliko pitanje?!

Ali, ukoliko ćete slijediti neke od savjeta stručnjaka možda ćete se baš za sljedeće putovanje spakovati bez problema, a samim time ponijeti i stvari koje ste željeli imati uz sebe, ali se niste usudili pomisliti na njih.

Kao i uvijek pravilna organizacija je pola posla, a to zlatno pravilo vrijedi i kod pakovanja stvari u automobil.

BITNE I NEBITNE STVARI

Prije samog pakovanja racionalno razmislite koje stvari su vam potrebne, a koje nisu. Mnogi od nas većinu stvari koje donesu sa sobom nemaju vremena iskoristiti ili obući.

Psiholozi još uvijek ne znaju tačan razlog ljudske potrebe za gomilanjem nepotrebnih stvari, a svi mi imamo iskustvo barem jednom u životu da neke stvari koje smo ponijeli nismo koristili, već su nam samo zauzimale mjesto.

PAKOVANJE  STVARI

Stvari poput veša, peškira ili odjeće koja se ne gužva, pakovajte na način da stavljate u plastične vrećice kojima se na kraju ispuši vazduh. Samim time spakovali ste više stvari, a u koferu dobili više mjesta. Ukoliko vam tada sve stane u jedan kofer, nećete imati potrebu za drugim, a u automobilu ste dobili više prostora.

MAKSIMALNI KAPACITET VAŠEG AUTOMOBILA

Svaki vozač prije odlaska na put trebao bi provjeriti kapacitet odnosno limit težine koja se može staviti u automobil. Nosivost je za svaku vrstu automobila drugačija.

Isto tako treba voditi računa da ukoliko vozite veći automobil da to automatski ne znači da svoje vozilo možete nakrcati stvarima do krova. Maksimalna dozvoljena nosivost individualna je za svaku vrstu automobila, a računa se na način da se uzima u obzir tjelesna masa putnika i prtljage.

Takođe, kolika je maksimalna nosivost i limit vašeg automobila, možete provjeriti u uputstvima koja je izračunata za svaki tip automobila.

PRAVILNA RASPODJELA KOFERA – TEŽI KOFERI NA DNU GEPEKA

Prema nekakvim pravilima, preporučuje se da uvijek teži koferi budu na dnu gepeka te da se što više usmjerie prema centru vozila, kako bi težina bila izbalansirana, te se na taj način smanjuje uticaj težine na upravljanje automobilom.

Znači, preporuka glasi da se uvijek koferi manje težine slažu na kofere veće težine, sa otprilike jednakom raspodjelom težine na obje strane gepeka.

Kofere je potrebno učvrstiti kako bi se izbjeglo njihovo pomicanje u gepeku.

pakovanje

IZBACITE NEPOTREBNE STVARI IZ AUTOMOBILA

Nepotrebne stvari poput praznih boca, novina, vrećica, vješalica i sl., što se može naći u automobilima, izbacite prije odlaska na put kako bi vaše vozilo bilo uredno i čisto, a samim time kako bi dobili na većem prostoru koji vam je prije putovanja potrebno.

Više manjih nepotrebnih stvari stavite u jednu veću kutiju, kako ne bi postojala hrpa malih stvari po cijelom automobilu.

SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Sigurnost vozača i njegove porodice treba biti na prvom mjestu. Ne pokušavajte u auto nagurati nemoguće samo da imate baš sve željene stvari, jer tako potencijalno može doći do neželjene nesreće.

Prema preporukama autokluba, nikada neučvršćeni teret ne odlažite na policu iza zadnjih sjedala tako da stoji iza glave osobe na zadnjem sjedištu u automobilu jer postoji šansa da prilikom naglog kočenja teret padne ravno na njegovu glavu, a time mu se ugrožava život.

Nepričvršćeni komadi prtljage iza putnika pri sudaru dobivaju 30 do 50 puta veću težinu, što ljudski vrat i glava ne mogu izdržati, dok propisano spakovan teret uzrokuje pri sudaru manja oštećenja.

VIDLJIVOST VOZILA

Prilikom pakovanja vodite brigu da stvari u gepeku ne zaklanjaju pogled i vidljivost vozaču. Što vam znači da ste uspjeli „sve“ ugurati u vaš automobili, ako paralelno ugrožavate svoj život i ostalih putnika. Loša preglednost dovodi do smanjena vidljivosti, a i do potencijalne nesreće.

LAKŠI TERET IDE NA KROV

Lakše stvari koje su vam potrebne na putovanjima uvijek stavljajte na krov automobila u odgovarajuće kutije predviđene za prtljagu koja se vozi na krovu vozila te pažljivo slijedite uputstva o korištenju i pričvršćivanje za krov.

Naime, zapamtite, prema zakonu fizike, teže stvari uvijek idu na dno (koferi), a lakše na vrh (krov).