Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske dogovoreno je formiranje radne grupe koja bi u narednih sedam dana trebalo da predloži novi iznos najniže plate u Srpskoj.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Dragutin Škrebić naglasio je da je određivanje iznosa najniže plate obaveza koju treba definisati u posljednjem kvartalu tekuće godine, te da će se Ekonomsko-socijalni savjet ponovo sastati radi dogovora nakon što tim završi posao.

“Ukoliko eventualno ne bude dogovora, onda će Vlada uredbom odrediti iznos najniže plate“, rekao je Škrebić novinarima nakon sjednice.

On je naveo da se iznos najniže plate, koja zavisi od ekonomskih pokazatelja, određuje uglavnom prema evropskoj praksi, odnosno 30 – 45 odsto prosječne plate. Škrebić je napomenuo da “samo dvije-tri zemlje” imaju najnižu platu u visini 50 odsto od prosječne plate.

Škrebić je napomenuo da se mora voditi računa o tome da kao uzor bude uzeta Srbija, prema kojoj se Srpska može mjeriti i gdje je nedavno dogovorena najniža plata od 360 KM.

“U toj najnižoj plati ima malo i politike, a to je da se ona koliko-toliko koriguje, a tu ne može biti velike korekcije. Nije problem najniža plata, već, prije svega, što pojam najniže plate zloupotrebljavaju nekorektni poslodavci koji je obračunavaju i dio plate isplaćuju u kešu”, kaže Škrebić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović rekao je da su ekonomski pokazatelji na kojima bi se bazirao iznos najniže plate za ovu godinu povoljni u odnosu na raniji period, kao što su rast industrijske proizvodnje, gdje je rast u prerađivačkoj industriji čak sedam odsto, a rast BDP-a 2,6 odsto.

On je ocijenio da je današnja sjednica bila konstruktivna.

“Ostaje da vidimo kako će taj tim da radi i očekujem da sve bude zasnovano na realnim pokazateljima kada je riječ o rastu industrijske proizvodnje, BDP-a, troškova života”, naveo je Savanović.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je ovo krajnji trenutak da se usaglase stavovi o iznosu najniže plate, s obzirom na to da će Vlada Srpske veoma brzo predložiti budžet za narednu godinu, a kada to bude urađeno, onda je svaka priča o najnižoj plati zakasnila.

Ona je podsjetila da je zakazivanje ove sjednice zatražio Savez sindikata i istakla da je Sindikat prihvatio formiranje radne grupe koja bi trebalo da predloži iznos najniže plate, te da je posljednji trenutak da se on poveća sa sadašnjih 370 KM.

“Za najnižu platu u 2010. godini, kada je utvrđena ova visina, radnik je mogao da kupi 370 hljebova, a danas može da kupi 285. Za 370 KM u 2010. godini mogla su da se kupe 352 kilograma brašna, a sada 296 kilograma brašna. Tada se moglo kupiti 185 litara ulja, a sada 151 litar”, navela je Mišićeva.

Mišićeva je podsjetila da Savez sindikata Srpske traži da najniža plata iznosi minimalno 50 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj, i da je to minimum od kojeg treba krenuti, a da je sve drugo spekulacija i nije dobra namjera.

Izvor: Srna