Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolje prosječne godine za sklapanje braka za žene je 27. godina, a za muškarce 29 godina. Jedno drugo istraživanje iz 2008. pokazalo je kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno da rekli prije nego što su napunili 23 godine.

1. Zajednički život

Rezultati istraživanja iz 1992. godine tvrdila su kako je veća stopa razvoda među parovima koji su prije braka živjeli zajedno. Novije istraživanje pokazalo je kako zajednički život prije braka ne može da šteti parovima, već upravo suprotno.

Posljednje istraživanje, koje je sprovedeno od 2006-2010. godine, pokazalo je kako je za žene najbolje vrijeme za useljavanje s partnerom u dobu između 25 i 29 godina i to nakon tri godine veze. Za žene ispod 24 godine veća je vjerovatnoća da zajednički život i veza neće uspjeti, ako se usele s partnerom.

2. Brak

Prema istraživanju iz 2013. godine, najbolje prosječne godine za sklapanje braka za žene je bila 27, a za muškarce 29 godina. Jedno drugo istraživanje iz 2008. pokazalo je kako je stopa razvoda veća među parovima koji su sudbonosno da rekli prije nego što su napunili 23 godine.

Važnu ulogu u tome igra i obrazovanje pa tako parovi koji su se vjenčali nakon završetka fakulteta imaju veće šanse za uspjeh od manje obrazovanih parova. Ali, tu je i vrijeme koje je par proveo zajedno prije sklapanja braka. Parovi koji su bili duže od 6 mjeseci, imali su i veće šanse za uspjeh braka.

3. Djeca

Istraživači su otkrili kako veće šanse za održavanje veze imaju parovi koji su se prvo venčali, a zatim počeli da proširuju porodicu. Tvrde kako je idealno vrijeme za to tek nakon godinu dana braka i svakako pre 35. godine.

Takođe, naglasili su kako požurivanje odluke da se ima dijete može biti vrlo loše za vezu, emocionalno i finansijski. Tinejdžerske trudnoće pokazale su se pak kao one koje na kraju gotovo uvijek završe raskidom ili razvodom.

2

Izvor: Index