Služenjem parastosa u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja za nestale i poginule srpske borce Prvog svjetskog rata, danas je počelo obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Parastosu prisustvuju ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predstavnici Republičkog i Gradskog udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

Nakon parastosa, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske predviđeno je obraćanje zvaničnika i svečana akademija.

Delegacija Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine juče je u Banjaluci, u okviru obilježavanja dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku, položila vijenac na spomenik žrtvama veleizdajničkih procesa na groblju “Sveti Pantelija”.

Srpske snage, u kojima je bilo oko 25.000 srpskih dobrovoljaca iz BiH, oslobodile su Banjaluku 21. novembra 1918. godine.

Austro-ugarski car Franc Jozef 5. oktobra 1908. godine proglasio je aneksiju BiH, te tada počinje srpska golgota, a 1914. godine počeo je Prvi svjetski rat koji je završen u novembru 1918. godine.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, od kojih 62 odsto muškaraca između 18 i 55 godina.

Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine obilježava se u organizaciji Vlada Republike Srpske i Srbije.

(agencije)