Kao da ne gubimo dovoljno vremena na kućanske poslove, svakoga će uznemiriti kada ugleda naslage kamenca zbog kojeg stan izgleda prljavo čak i nakon čišćenja. Ako imate ovaj problem, moraćete zasukati rukave, a velika pomoć mogu biti obično alkoholno sirće, soda bikarbona ili limunska kiselina.

Pločice

Najčešće se kamenac lovi na pločice oko slavine i na mjestima koja se kvase dok se tuširate. Najlakši način da rastvorite naslage kamenca jeste ubrus papir ili vatu umočiti u sirće. Prislonite ubrus ili vatu na pločice i ostavite da djeluje minimalno sat vremena. Ako se počne sušiti, morate dodati još sirćeta. Zatim dobro izribajte pločice. Prirodno abrazivno sredstvo dobićete sa sodom bikarbonom.

Kada

Možete se poslužiti istim trikom, a u ćoškovima će sirće ostati i kada ga samo prolijete. Prljav odvod možete očistiti tako da uspete sodu bikarbonu pa pomalo dodajete sirće. Svakim dolijevanjem sirćeta soda će se pjeniti i čistiti unutrašnjost. Isto možete učiniti i s odvodom u kuhinji.

Slavine

Slavine se najčešće lako peru i običnim sredstvom, ali navoji u kojim su filteri i spoj kod keramike već je druga priča. Ako možete skinuti navoj, ubacite ga u čašu s vodom i sirćetom pa pustite da stoji više od sat vremena. Poslije ga samo operite. Ako je navoj već toliko obložen kamencem, iskoristite trik s balonom. Ulijte u balon vodu i sirće pa navucite na slavinu tako da je umočen dio s kamencem i pustite da stoji neko vrijeme, dok se naslage ne rastvore. Keramiku oko slavine najbolje je oprezno omotati vatom umočenom u sirće, ali budite oprezni da ne dodiruje previše slavinu da ne bi promijenila boju. Za slavine od inoksa dobro prirodno sredstvo za čišćenje je i limunska kiselina.

WC šolja

Svima je mrska za čišćenje, ali ima i puno bakterija. Ako dopustite nakupljanje kamenca na otvoru za vodu iz vodokotlića, lošije će raditi, a zbog boljeg ispiranja, važno je očistiti i gornji unutarnji rub. U ovom slučaju možete pribjeći triku s vatom koju ćete dobro natopiti bijelim sirćetom. Ostavite da stoji i nekoliko sati ili preko noći i poslije ćete samo četkom ili rukama u rukavicama očistiti ostatke. Slobodno ulijte sirće i u vodu u wc šolji, a kada malo odstoji, uspite sodu bikarbonu. Sve će se zapjeniti. Zatim dobro iščetkajte unutrašnjost i pustite vodu.

Mali kućanski aparati

Njih je takođe najbolje očistiti uz pomoć sirća i vode. U kuhalo za vodu ulijte rastvor od pola vode i pola sirćeta pa pustite da se zgrije kao inače. Ostavite neka djeluje i zatim operite. Zagrijanu vodu s sirćetom možete pustiti kroz aparat za kavu kao da pravite kavu. Pročistiće unutrašnjost.

Mašina za veš ili suđe 

Ovaj proces ne može biti jednostavniji jer trebate uliti bar dvije šolje sirća i okrenuti na jedan od programa za pranje. Ipak, vanjske rubove i dijelove moraćete oribati ručno. Napravite rastvor od sirća i vode pa prionite na posao. Sirćetom ćete ujedno riješiti problem ustajalog mirisa.

Izvor: tportal.hr