Odmah na početku ovog teksta vam želimo reći da to što ponekad želite negdje otići bez muža i djece vas ne čini lošom ni majkom ni suprugom, naprotiv, ako budete više vremena posvećivali sebi bićete bolji i njima. Vjrujte nam, probali smo.

Sigurni smo da svaka žena kada se uda i dobije djecu prolazi kroz malu krizu identiteta i dešava joj se da ne može da odvoji svoju ličnost žene koja ima potrebe i interesovanja od one koja se vezuje samo za majčinstvo i porodicu. I to je sasvim u redu. Nije u redu ako nastavite da živite tako da vam se život vrsti samo oko kuće, djece i muža i da negirate te svoje potrebe. Na prvom mjestu potrebu da radite nešto bez njih, odnosno da budete sami.

Ako još uvijek ne znate i ne polazi vam za rukom kako da odvojite vrijeme samo i isključivo posvećeno vama, onda pokušajte primjeniti neke od naših savjeta.

hzm

Uvijek iskoristite vrijeme za popodnevnu drijemku

Spavanje je sjajan način da posvetite vrijeme samo sebi, jer svakoj majci je odmor prijeko potreban. Nije važno da li spavate kad spavaju i mališani ili ćete to obaviti kada tata preuzme brigu, ali obavezno odspavajte svakog dana. Ako pak imate problema za spavanjem preko dana, onda se zatvorite u sobu i recite da idete na spavanje pa čitajte knjigu ili lakirajte nokte. Slobodno slažite jer je u ljubavi i ratu sve dozvoljeno. I nemojte se osjećati krivima. Da biste neutralisali buku koja dopire iz susjedne sobe slobodno koristite neke dobre slušalice i uživajte u omiljenoj muzici. Ako za to ima potrebe slobodno se zaključajte.

Neka se vaš raspored za spavanje ne podudara sa rasporedom vaše djece

Iako nam svi priručnici o roditeljstvu savjetuju da spavamo kad spavaju naša djeca vi pokušajte to vrijeme iskoristiti na nešto bolji način. Na primjer, ako vaši mališani imaju naviku da spavaju duže ujutro, vi ustanite ranije i odradite neke sitnice da izbjegnete onu frku kad svi ustanu. Isto tako posvetite se sebi kada ih popakujete u krevet i priuštite si neke tretmane za ljepotu, napravite toplu kupku, stavite masku na lice ili jednostavno odgledajte propuštene epizode omiljene serije.

Pažljivo planirajte obroke

Pitate se kakve to veze ima sa vremenom koji ćete odvojiti samo za sebe? Vjerujte nam na riječ i te kako ima. Nedjeljom uveče isplanirajte obroke za cijelu sedmicu i napišite tačnu listu svih namirnica koje će vam biti neophodne za te obroke i to obavite samo u jednoj kupovini. Tako će vam ostati više vremena tokom sedmice koje ćete moći ukrasti za neka sopstvena zadovoljstva.

hz

Udružite se sa ostalim mamama

Sigurno niste jedina žena u okruženja koja ima problema sa pronalaženjem slobodnog vremena i zato se udružite sa drugim ženama i pomozite jedna drugoj. Organizujte druženja po kućama na sedmičnoj bazi, jedan dan vi ugostite mališane kod sebe, drugi dan druga mama i tako u krug. To vrijeme dok je dijete kod drugara nipošto nemojte iskoristiti da kuvate ručak ili usisavate već popijte kafu sa drugaricom, odvedite muža na ručak, odite u bioskop, ili si priuštite frizera, masera, šoping… Znate već na šta mislimo.

Obično kad mamama postavite pitanje šta one vole da rade i u čemu najviše uživaju često ćete dobiti odgovor koji uključuje djecu ili muža ili im jednostavno neće pasti ništa na pamet i ostaviće vas bez odgovora. Nekad se čini kako žene u jednom trenutku (kad postanu mame) zaborave šta su bile prije nego što su rodile i u čemu su najviše uživale. Mi ćemo vam dati malu domaću zadaću, odvojite pet minuta, zaboravite da ste mama i supruga i napišite na papir sve ono u čemu ste uživale prije tog perioda života. Sigurno će vam goditi i sigurno će vam to biti motiv da to ponovo radite.

Izvor: kucica.net