Ugodna oaza za penzionere i beznađe za omladinu je najkraći zaključak o Čelincu, lijepo uređenom gradiću petnaestak kilometara od Banjaluke.

Uredne ulice, novi pločnici i trgovi, lijepo šetalište pored Vrbanje, prostrana parkirališta, velelepna zgrada opštinske uprave, prostrani sportski centar…čine obilježja Čelinca na čijem opštinskom području živi dvadesetak hiljada stanovnika.

Penzionerka Zagorka Čebić koja je, zajedno sa suprugom doselila iz Zenice prije pet godina, kaže da se između Banjaluke i Čelinca opredijelila za neuporedivo manje mjesto.

Najbolje rade kafići

Mladi uglavnom nastoje otići iz Čelinca
Mladi uglavnom nastoje otići iz Čelinca

Uskoro će, veli, napuniti 36 godina od kada je u Policijskoj stanici Bugojno razdužio šapku. Za razliku od penzionera, mladi imaju sasvim drugačije viđenje ovdašnjeg života. Božana Gajić, zaposlena u kiosku pored Autobuske stanice smatra da je problem u velikoj nezaposlenosti.

-Mladi su većinom u kafićima i kladionica, to ovdje uvijek radi a ostalo je pod velikim upitnikom. Mnogi nastoje odavde otići bilo gdje, makar i u obližnju Banjaluku – kazala nam je Božana.

Božana Gajić
Božana Gajić

Na autobuskom stajalištu dobili smo potvrdu njenih navoda o težnjama mladih. Anđela i Aleksandar Todorović iz Jošavke, čekajući prevoz za Italiju, iznijeli su nam svoja iskustva.

-Živimo blizu Trsta. Anđela je učenica kuharske, a ja elektro-škole. Tamo su i naši roditelji, mnogo rodbine… Ne namjeravamo se ovdje vraćati. Volimo ovdje doći ali samo na odmor ili u posjetu. Mjesto je uredno ali nema posla – smatra Aleksandar Todorović. Među malobrojnim Čelinčanima njegove generacije koji su zadovoljni su trgovci Gorana i Marko Stanković.

Gorana i Marko Stanković sa sinom Vukom

-Oboje smo zaposleni, radimo u istoj prodavnici, stanujemo kod mojih roditelja. Imamo dijete, sina Vuka. Možemo reći da smo ostvarili svoje snove i da smo srećni – rekao nam je 22-godišnji Marko Stanković zaključujući pretežno lijepu priču iz Čelinca.

Najjeftinija ženidba u Čelincu

U djelimično obnovljenom hotelu “Turist” nema mnogo turista ali su zato, ispričala nam je recepcionarka Ljiljana Vrhovac, kod njih veoma česte svadbe.

-Kod nas je ženidba najjeftinija. Svadba za stotinu gostiju košta 1.000 KM. Nemamo naročitu zaradu ali bar utičemo na povećanje nataliteta – tvrdi Ljiljana. Takav učinak vidljiv je u obližnjem sportskom centru FK “Čelinac” gdje je sunčano i toplo novembarsko vrijeme izmamilo mnogo mladih parova sa djecom.

Izvor: blicrs