Mašinu za veš bi trebalo čistiti bar dva puta godišnje, a ovo su najjednostavniji i najjeftiniji načini za održavanje i čišćenje mašine za veš.

Ako ste primijetili da vaša veš mašina ne pere kao ranije, sigurno je vrijeme joj posvetite malo pažnje i očistite je. Evo kako se održavaju veš mašina s prednjim i gornjim otvaranjem.

Veš mašina s prednjim otvaranjem

1. Dvije čaše sirćeta ili soka od limuna ubacite u bubanj. Pokrenite ciklus pranja na najvišoj temperaturi kako biste uklonili mirise, mrlje i nakupljeni deterdžent u unutrašnjosti mašine. Pustite cijeli ciklus pranja da odradi do kraja.

2. Unutrašnju stranu vrata kao i gumu na vratima prebrišite krpicom za čišćenje natopljenu sirćetom kako biste uklonili tragove kamenca i nakupljene buđi.

ciscenje-masine

Nakon čišćenja ostavite vrata od mašine otvorena, da se osuši. Budući da se ostaci kupovnog omekšivača nakupljaju u mašini, povremeno zamijenite sa sirćetom obogaćenim s nekoliko kapi eteričnog ulja.  Odjeća će biti meka, a mašina čista.

 Veš mašina s gornjim otvaranjem 

Sve što vam treba je dva i po decilitra izbjeljivača i dva i po decilitra alkoholnog sirćeta, a ako ste zabrinuti da bi izbjeljivač mogao biti prejak preskočite taj korak.

1. Napunite praznu mašinu vrućom vodom, kao da perete punu mašinu veša. Dodajte izbjeljivač i pustite da mašina radi minut kako bi se izbjeljivač izmješao s vodom. Otvorite poklopac mašine i pustite da tako napunjena mašina stoji sat vremena. Nakon toga zatvorite poklopac i pustite da mašina napravi pun krug i izbaci vodu.

2. Kada završi, ponovite postupak, ali ovaj puta vrućoj vodi dodajte alkoholno sirće. Ostatak postupka isti je kao u prvom koraku.

zenski-magazin-efikasno-ocistite-ves-masinu

Kada završite čišćenje ne samo da će unutrašnjost mašine odisati svježim mirisom, već ćete i na dodir osjetiti koliko je glatka i čista, a besprijekorno čisto ponovno će biti i vaša odjeća.

Izvor: lisa.rs