To što je vani hladno, pravom baštovanu nikako ne bi trebalo da predstavlja problem da uzgaja biljke tokom cijele zime. Na svu sreću postoji veliki broj namirnica koje bez ikakvih problema možete uzgajati u zatvorenom prostoru.

Ako imate mjesta u vašoj kući obavezno unesite saksije i bavite se vašim omiljenim hobijem cijele godine. Većina domova se tokom zime grije i temperatura obično varira između 20 i 25 stepeni Celzijusovih što je zaista savršeno za uzgoj velikog broja biljaka. Ako tokom zime u kući nemate previše sunčeve svjetlosti onda bi bilo idealno da u prostoriju u kojoj uzgajate biljke instalirate neke lampe koje će dati svjetlost, ali i dodatnu toplinu.

garden2

Neko osnovno pravilo je da lisnato povrće može uspjevati sa mnogo manje svjetlosti od korjenastog povrća. S druge strane povrće poput paradajza ili patlidžana zahtjeva zaista dosta svjetla da bi uspjelo pa sa njim možda ne bi bilo dobro da ekspeimentišete. Isti je slučaj i sa papikama, uspjeće bez problema samo ako im obezbjedite dosta svjetla.

U zatvorenom prostoru možete uzgojiti i krompir, ali za to će vam biti potrebna neka velika saksija što znači i dosta slobodnog prostora. Krompiru je, da bi uspio neophodno pet do šest sati dnevnog svjetla, a to se može postići i tokom zime.

garden

Kad je u pitanju mrkva, važno je da su saksije u koje ih sadite dovoljno duboke i da je zemlja dovoljno vlažna, odnosno da je redovno zalivate. Mrkvi je potrebno čak i nešto manje svjetlosti nego krompiru.

Povrće koje će uspjeti bez ikakvog problema i bez obzira na dnevnu svjetlost je sigurno spanać, salata i blitva jer njima je potreban hlad čak i kad ih sadite u vanjskoj bašti. Isti je slučaj is a začinskim biljem. Bosiljak, origano, peršun, mentu ili majčinu dušicu tokom cijele godine možete uzgajati u saksijama na kuhinjskom prozoru.

Izvor: kucica.net