Istog trenutka kada počnete koristiti internet, za sobom ostavljate tragove koji pružaju značajne informacije o vama.

Pretraživači ne samo da mogu odrediti gdje se tačno nalazite u ovom trenutku, već uz to prikupljaju mnoštvo informacija za koje ne možete ni pretpostaviti da bi nekome zatrebale. Recimo, ko je vaš provajder, na koju od društvenih mreža ste trenutno ulogovani, koliko vremena je prošlo od vašeg posljednjeg klika…

Do ovih informacija možete doći vrlo jednostavno, samo posjetite stranicu Click i podaci će vam se sami prikazati. Osim što analizira vaše aktivnosti, ovaj sajt poredi vas i druge korisnike, te kroz prikupljene podatke čak utvrđuje vaš pol.

Pored stranice Click, slične informacije možete dobiti i putem sajta Webkay, koji je više orijentisan na tehničke stvari poput procesora vašeg računara ili brzine interneta koji koristite, a ne na vaše aktivnosti. Ovaj sajt takođe prikazuje listu stvari koje stranice na internetu mogu saznati o vama, ukoliko im je to potrebno.

Većina ovih podataka se ne smatra potpuno tačnim i svode se na nagađanja. Ipak, oni se prikupljaju bez vašeg znanja i dozvole, u svakom trenutku koji provedete na internetu.

Izvor: mondo.ba