Milica Nikolić, dvostruka evropska šampionka do 23 godine u džudou, proteklih dana je boravila u Banjaluci, gdje je malim i velikim džudistima “otkrila” tajne ovog sporta. Treninzima sa reprezentativkom Srbije prisustvovali su takmičari iz Banjaluke, Laktaša, Prnjavora i Doboja.

“Rado sam se odazvala pozivu  za mini-kamp i želim da pomognem da ovdje džudo više zaživi. Iskreno, očekivala sam manje interesovanje i iznenadila sam se koliko djeca vole džudo i koliko ih oduševljava moja pojava. Vidim da im je stalo do ovog sporta”, rekla je Nikolićeva i istakla: “Zadvoljna sam djecom. Slušaju, imaju dobre trenera, a na njima je da izdrže u svemu tome, jer nije nimalo lako. U početku neko ima više neko manje talenta, ali sve se kasnije iskristališe kroz rad. Savjetovala sam im da ne odustaju. Upornost je najbitnija u svemu, pa tako i u sportu.”

Mnogi su bili oduševljeni dolaskom Nikolićeve, a posebno najmlađi. Među njima je bio devetogodišni Milan Jelača, koji četiri mjeseca trenira u Džudo školi Krajina. Rekao je da mu je bilo lijepo, da su razgovarali sa Milicom i da im je pokazivala tehnike, dok je njegov vršnjak Nikola Balaban, takođe, član Krajine, dodao:

“Milica nas je naučila jednu igru. Nije stroga, bilo nam je lijepo i radovaću se ako ponovo dođe. Bili bismo srećni da ponovo treniramo zajedno.”

Nikolićeva je u grad na Vrbasu došla na poziv prijateljice Saške Trkulja, pomoćnog trenera u Krajini i takmičarke u DŽK Rade Ličina.

“Nadam se da će Milici biti lijepo kod nas i da će se malo i odmoriti. Nakon dva dana treninga odlučili smo da nedjeljni trening zamijenimo druženjem, kuglanjem, klizanjem na ledu…  Ovo je naš prvi mini-kamp, a potrudićemo se da preraste u tradiciju”, rekla je Trkulja.

Ipak, za Milicu nema mnogo odmora. Nakon Nove godine počinje pripreme.

“Fokusirala sam se na Evropsko i Svjetsko prvenstvo, a ostala ću takmičenja ispratiti zbog bodova i kvalifikacija za Olimpijske igre. Ove godine ne branim titulu na EP, jer sam sada starija seniorka, ali iskreno, očekujem medalju”, kaže džudistkinja Crvene zvezde.

Ona se nedavno vratila iz Japana, gdje je bila na gran priju i u kampu. Kaže da je kamp ostavio snažan utisak na nju, da je mnogo naučila i da se kroz treninge s Japancima može mnogo napredovati. Džudo je naporan sport.

“Teško je. Oduzima dosta vremena. Treniram pet-šest sati dnevno, studiram policijsku akademiju i to iziskuje dosta odricanja. Džudo je naporan sport, čovjek treba da se odriče svega, i izlazaka, i društva, da vodi računa o ishrani… Istina, sada su uslovi bolji nego prije, ali čovjek se prije svega za sve u životu treba sam izboriti i treba raditi na sebi ako želi  uspjeh”, istakla je evropska šampionka.

Rad sa djecom kroz igru

Saška Trkulja, pomoćni trener u Krajini, istakla je da je zadovoljna kako najmlađi rade.

“Oni sada uglavnom kroz igru upijaju vještine, ne radimo odmah tehniku. Neki su išli već i na takmičenje, a sljedeće godine će to biti ozbiljnije. Sada je bitno da se druže, da putuju, a onda će i više da rade”, dodala je Trkulja.

Izvor: NN