Kugle ukrašene čipkom i dekupaž tehnikom, kao i drugi ručno rađen novogodišnji nakit, ovih praznika krasiće brojne jelke i domove u RS. Kreativci koji se bave izradom ukrasa kažu da su unikatne rukotvorine sve popularnije, te da kupaca ne manjka.

– Unikatan nakit za jelku je sve traženiji, a ove godine su popularni i ukrasi sa imenima. Obično roditelji žele imena djece na kuglama, a ovaj ukras je mnogo tražen i kao poklon za novogodišnje praznike- navodi Nikolina Kljaić, koja se kreativnim radom bavi šest godina.

Ona ove sezone ima pune ruke posla, pa iz njene male radionice svakodnevno izlaze kugle od čipke, stiropora i medijapana. Cijene zavise od veličine ukrasa i detalja, a kreću se od tri do osam maraka.

Kao što svaki ručni rad iziskuje svoje vrijeme, tako je i sa ukrasima za jelku. Najviše vremena odlazi na sušenje akrilnih boja i laka, te na doradu konturnim bojama – navodi Nikolina i dodaje da jednu kuglu izrađuje oko tri sata.

Da za unikatne ukrase treba mnogo vremena i truda, saglasna je i Dragana Vučić. Ova kreativna Banjalučanka, između ostalog, izrađuje gipsane, silikonske i ukrase od stiropora.

Na primjer, za ukrase od stiropora treba oko tri sata, a za gipsane figure do dva dana, jer jedan dan se masa muti, izliva i suši, da bi se tek drugi dan bojila i lakirala- pojašnjava Dragana.

Kaže da su kugle i druge dekoracije koje izrađuje skuplje nego u prodavnicama, te da se, zbog teške materijalne situacije, često bira kvantitet, nego kvalitet. Ipak, navodi, ima kupaca koji poštuju ručni rad, te žele svoj dom da ukrase unikatnim sitnicama.

Cijene su različite i kreativci su prinuđeni da podcijene svoj rad, pa tako ručno rađene kugle, u koje je uloženo mnogo vremena i truda, prodaju za 2,5 KM, što je ispod svake cijene- kaže ona.

I kreativka Vanja Bursać Popović iz Gradiške, pred novogodišnje i božićne praznike, ima pune ruke posla.

– Najviše se naručuju dekupaž kutije, koje koštaju od 15 do 20 maraka, svijećnjaci sa motivima irvasa, za koje je potrebno izdvojiti 20 maraka, koliko košta i drvce od perlica sa snježnim pahuljicama – navodi Vanja.

Ona navodi da je ovo doba godine, kada se svi trude zaboraviti na brige i probleme, te se prepustiti prazničnom duhu.

– U ovom periodu se najviše poklanja. Svi traže nešto posebno čime će dragoj osobi uljepšati praznike – ističe ona.

Milioni za ukrase

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od početka godine, a zaključno sa novembrom, u našu zemlju uvezeno je 277.531 kilograma proizvoda za novogodišnje praznike.

Njihova vrijednost iznosila je više od 2,9 miliona maraka, a ukrasi i drugi novogodišnji artikli u Bosnu i Hercegovinu najčešće su stizali iz Kine, Hong Konga, Srbije i Italije.

Izvor: blicrs