Vjerovatno već znate da automobilske gume mogu poslužiti za projekte “uradi sam”, a mi imamo prijedlog kako ih možete iskoristiti, ako imate neku viška. Naš prijedlog je pravljenje taburea, jednostavno je, a sigurno će vam poslužiti.

Potrebno je: kanap, guma, dvije MDF ploče (d = 6 mm, krug prečnika 55 cm), šest vijaka, ljepilo, premaz za drvo bez sjaja, bušilica, šrafciger, četka za premazivanje.

uradi-sam-tabure

Prije početka, gumu odnesite u praonicu auta, gdje vam je mogu najbolje oprati.

Na prethodno očišćenu i dobro osušenu gumu stavite jednu MDF ploču i izbušite tri rupe pri kraju, takve dubine da prođe i kroz debljinu gume.

tabure-od-auto-gume

Pritegnite ploču vijcima na sva tri prethodno izbušena mjesta, dovoljno čvrsto da ne spadne sa gume. Potom okrenite gumu i ponovite postupak i sa druge strane.

Lijepljenje počnite od centra ploče kako biste dobili savršenu površinu. Pomoću pištolja za ljepilo zalijepite početak kanapa u centar ploče.

lijepljenje-konopca-na-gumu

Jako pritisnite centar i nastavite lijepljenje u spiralu. Ne zaboravite da nanosite ljepilo prije svakog sljedećeg kruga.

Nakon što ste završili pokrivanje MDF-a, podjednako čvrsto zalijepite i konopac na njegovom kraju. Okrenite gumu naopako i nastavite pokrivanje konopcem dok ne stignete do ivice druge ploče. Pazite da se kraj konopca lijepo zalijepi za gumu.

guma-konopac-ploca

Nanosite premaz za zaštitu četkom u dva sloja, čekajući između nanošenja po dva sata da se osuši. Potrebne su dvije nedjelje da premaz bude pogodan za upotrebu iako poslije samo jednog dana prestaje da bude osjetljiv na dodir.

napravite-tabure-od-gume-i-konopca

(dominfo)