Tokom hladnih dana temperaturu u dječijoj sobi najbolje je održavati između 20 i 22 stepena, a za vrijeme hladnih noći između 15 i 18 stepeni. Ukoliko je temperatura u zatvorenom prostoru viša od navedenih vrijednosti, suv i pregrijan vazduh mogu oštetiti sluznicu nosa i učiniti je osjetljivom na mikroorganizme koji urzokuju prehladu. Takođe, pregrijan vazduh može isušiti bebinu kožu i uzrokovati svrab.

Prije nego što bebu stavite na spavanje, krevetac možete ugrijati termoforom ili grijačem (pazite da prekrivač ne bude prevruć). Dijete pokrijte slojevito – kako bi mu bilo ugodno i toplo. Ako uporno odbacuje prekrivače, stavite ga u vreću za spavanje – ovo je posebno praktično za bebe i djecu mlađu od godinu dana. Bebe višak toplote izbacuju preko glave, pa se o tome treba li vaša beba preko noći nositi kapicu ili ne posavjetujte sa pedijatrom.

Da li je beba pravilno obučena procijenite dodirom bebinih ruku, bedara ili zadnje strane vrata. Ako su ti dijelovi hladni ili je dijete nemirno, vjerovatno mu je hladno, pa ga dodatno obucite ili pokrijte. Ako je koža topla ili oznojena, ili je kosica vlažna, ili beba ubrzano diše i nemirna je – vjerovatno je pretoplo obučena, pa skinite par slojeva odjeće. Ako su ruke i noge hladne na dodir, a tijelo prijatno toplo i suvo, no beba i dalje plače, možda je treba nahraniti ili je žedna ili umorna.

Toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama i nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijenu cirkulaciju. Isto tako, ako je beba nekoliko puta kihnula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je potrebno pročistiti joj nos. Isto važi i za štucanje, koje je česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze sa osjećajem hladnoće.

Izvor: mamaibeba