Kada je u pitanju biti dama, postoje neki obavezni maniri koje sve mi trebamo redovno koristiti. Dok odrastamo, učimo ove manire, i već u ovoj dobi mislimo da se znamo lijepo ponašati. Ali, jesmo li u pravu? Iako ove manire koje ćemo spomenuti u nastavku nećete redovno koristiti, oni su definitivno važni ako idete na razgovor za posao, upoznajete roditelje svog dečka ili bilo gdje drugo gdje želite ostaviti vrhunski utisak. Na kraju krajeva, nema ništa privlačnije od dame sa istinskom klasom.

1. Pružanje ruke

Kad god upoznajete nekoga, jedan od obaveznih manira jeste da pružite ruku da se pozdravite sa nekim. Ovo je možda malo čudno s obzirom da živimo u svijetu u kojem smo u konstatnom strahu od zaraze raznim klicama, ali je ovo ipak najbolji način da u isto vrijeme izgledate privlačno, ljubazno i profesionalno. Nemojte tresti nečiju ruku, ali ipak napravite mali, ljubazni stisak ruke. Ovo ruši prepreke kada prvi put upoznajete nekoga.

Maniri koje  mnogo žena ne koristi, a trebale bi2. Pokazivanje poštovanja

Jedan od manira koji svaka dama treba zapamtiti jeste da bez obzira s kim razgovarate, obavezno recite : „ Da gospođo“ ili „ Da gospodine“ ako je osoba s kojom se sastajete, ručate ili razgovarate i slično, starija od vas ili čak i sumnjate da je starija od vas. Ovo trebate koristiti i kada pričate sa nekim ko je na višem položaju od vas ( na poslu ili organizaciji ). Time pokazujete da ih poštujete i da priznajete njihov autoritet ili godine. Iako se čini zastarjelim, zapravo je jako važno i biće jako cijenjeno.

3. Lijepo ponašanje za stolom

Mislite da znate kako pravilno sjediti za stolom i jesti kao prava dama? Ono što bi trebalo da pokaže da ste prava dama jeste : držite salvetu na nogama, žvačite zatvorenih usta, ne pričajte dok imate hrane u ustima, ne počinjite jesti dok i ostali za stolom ne počnu, ponudite da platite ( svoj ) obrok, a nemojte raditi sljedeće: nemojte mahati ni posezati rukom preko tuđeg tanjira, bilo da dohvaćate hljeb, so, biber…umjesto toga, zamolite najbližu osobu da vam doda. Ako treba da koristite toalet, pitajte ostale da li im smeta da vas izvinu za trenutak. Nemojte reći da morate na WC! Samo pitajte da li im smeta ako nakratko napustite sto i stavite salvetu na vašu stolicu, ne na stolu.

4. Slanje zahvalnica

Ovaj mali znak pažnje je jako cijenjen. Bilo da se radi o večeri sa nečijim roditeljima, sa potencijalnim poslodavcem, sa klijentom, budite sigurne da pošaljete zahvalnicu ( običnu poruku gdje ćete reći „Hvala“ )poslije toga. Čak iako im samo zahvaljujete na njihovom vremenu i društvu, ljudima je drago kada im se zahvalite.

5. Žvakaća guma

Volimo žvakaće gume, ali trebamo ih se riješiti prije nekih svečanih prilika, ili bilo kad kad se želimo lijep ponašati. Žvakaću gumu mnogi smatraju nemarnom, nepristojnom i mogu odvraćati pažnju sa bitnih stvari.

6. Pretjerivanje u alkoholu

Ako ste na zabavi i imate dovoljno godina da možete legalno piti, potrudite se da ne pretjerate. Ako popijete koju čašicu više, ne samo da ćete izgledati nepristojno i nedolično, takođe može uništiti vaš ugled i profesionalnost.

7. Prekidanje drugih

Posljedni manir koji je bitan bilo gdje i bilo s kim da ste, jeste ne prekidati druge. Prekidanje drugih može izgledati nepristojno, uvredljivo i može čak učiniti da ljudi oklijevaju da sljedeći put razgovaraju sa vama.

Ovi maniri možda izgledaju zastarjeli ili uštogljeni, pa ne gledajte na njih kao na pravila, nego više kao na pristojnost prema drugim ljudima.