Niske temperature mogu ugroziti zdravlje! Evo šta treba da imate kod sebe kako biste zaštitili organizam od hladnoće! Otkrijte i kakva dejstva ima čuvena astrofolija koja spasava živote na debelom minusu…

Dolazak zime sa sobom donosi niske temperature i snježne padavine, koje moguz znatno ugroziti našu bezbjednost i zdravlje! Ako krećete na put, očekujete duže zadržavanje napolju i izlaganje debelom minusu, onda morate da znate šta ne smijete nikako da radite i šta može da vam pomogne kada ste na hladnoći.

Spisak korisnih stvari koje mogu da stanu u džep:

  • svijeća i upaljač
  • pištaljka
  • čeona baterijska lampa
  • napunjen mobilni telefon
  • čokolada ili drugi slatkiš
  • perorez

Međutim, ono što vam stvarno može spasiti život na hladnoći jeste astrofolija ili deka za spasavanje. Astrofolija je poznata još po imenima kao što su svemirsko ćebe ili ćebe za prvu pomoć. Ali, morate znati da ova stvar nije magična, ne proizvodi toplotu tj, ne grije i nije namijenjeno za spavanje. Ona je zapravo tanka plastična folija presvučena metalnim slojem, koji služi kako bi reflektovao zračenu toplinu (MPET).

Najčešće je možete pronaći u bojama srebro/srebro i zlato/srebro. Zavisno od kvaliteta, može reflektovati do 97% zračene topline. Postoji četiri načina na koje tijelo može gubiti toplinu a to su: kondukcijom, konvekcijom, zračenjem i isparavanjem/hlapljenjem.

Ovo je bitno znati, kako ne bi došli do pogrešnih zaključaka i ne bi vjerovali navodima prodavaca kako “spasilačko ćebe sprečava gubitak topline preko 90%”. To je istina samo za jedan od načina na koje gubimo toplinu. Tako vam se može dogoditi, da ste umotani u  astrofoliju, a sjedite na haubi od auta. Dogodiće se, da ćete sačuvati toplotu koju bi izgubili zračenjem, ali ćete je izgubiti kondukcijom.

Astrofolija najčešće dolazi u veličini 210×130 centimetara. Vrlo je malih dimenzija dok se nalazi u originalnom pakovanju. Jednom kada je izvučete iz originalnog pakovanja, jako teško ćete je vratiti.  Zbog svojih malih dimenzija, često se nalazi u prvoj pomoći automobila, planinarskim rančevima, bug-out torbama, paketima za preživljavanje,..

Kada se osoba umota u astrofoliju stvara zaštitni sloj oko sebe, koji usporava gubitak toplote, kako ne bi došlo do hipotermije. Kako je napravljena od plastične folije, astrofolija ne propušta vjetar, što je zapravo zaštita gubitka toplote konvekcijom tj. odnošenjem toplote strujanjem vazduha ili tečnosti. Morate pritom paziti, da ne koristite ovo ćebe na golom tijelu, jer je proizvedeno od plastike i metalne presvlake, pa će se izgubiti kondukcija. Potrebno je povremeno izvrnuti astrofoliju na suprotnu stranu, kako bi kondenzovane kapljice isparile. Zbog svoje nepropustljivosti može poslužiti i kao zaštita od kiše.

Takođe, astrofoliju možemo koristiti i tokom toplih dana kao zaštitu od jakog sunca. Kako je ćebe lako oštetiti, potrebno je pazite kako ga koristite. Ako želite da rastegnete astrofoliju, morate pronaći nekoliko oblutaka (okrugli kamen), kestena ili sličnih predmeta, pa na svaki kraj zarobiti jedan i vezati čvor. Umjesto kanapa možete koristiti pertle sa obuće.