Moramo priznati da je mamama širom svijeta uveliko olakšana briga oko novorođenčadi pojavom vlažnih maramica i jednokratnih pelena. Mi se pitamo koliko je upotreba ovih proizvoda zaista dobra za bebino zdravlje?

U većini slučajeva ne razmišljamo o ovim stvarima, vlažne maramice u većina mama uvijek ima pri ruci i nesmotreno ih koriste, ne razmišljajući o mogućim posljedicama. Istraživanja su pokazala da većina vlažnih maramica, poznatih brendova, sadrži sastojke koji mogu biti okidači alergijskih reakcija kod beba sa osjetljivom kožom. Ljekari preporučuju da sa upotrebom vlažnih maramica ne treba prenagliti i da ih ne bi trebalo koristiti kod beba prije nego napune makar mjesec dana.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tokom prvih nedjelja nakon rođenja bebu bi trebalo brisati sa posebno mekanim papirnim maramicama ili sa gazom namočenom u mlaku vodu. Po potrebi u vodu možete staviti i malo nježnog dječijeg sapuna. Prije stavljanja nove pelene, bebinu guzu obavezno obrišite suvom pamučnom pelenom i na taj način spriječite pojavu mogućeg ojeda. Kad beba ojača, vlažne maramice biće vam veoma korisno sredstvo posebno kad ste van kuće, ali ipak pripazite sa njihovom upotrebom i birajte one koje ne sadrže alkohol i dodane arome što umanjuje mogućnost iritacije bebine kože.

Ako je bebina guza nakon upotrebe vlažnih maramica jako crvena to znači da koža ne regauje dobro i trebalo bi da probate neki drugi brend, a ako crvenilo ne prolazi ni nakon par dana obavezno se obratite pedijatru za savjet.

Napravite sami vlažne maramice

Ako ne želite da brišete bebu vlažnom gazom, moguća alternativa je da sami napravite vlažne maramice koje ne sadrže nikakve štetne sastojke, a biće vam od jednake koristi baš kao i one kupovne. Tutorijal za pripremu smo pronašli na Wellnessmama blogu.

ubrusi

Potreban materijal:

  • 1 rolna kuhinjskih ubrusa
  • Dublja plastična posuda sa poklopcem
  • 1 ¾ šolje destilovane vode, mlake
  • 1 kašika čistog aloe vera gela
  • 1 kašika hamamelisa
  • 2 kašike tečnog kastilj sapuna
  • 10 kapi ekstrakta sjemenki grožđa ili dvije kapsule vitamina E
  • 1 kašika maslinovog ili bademovog ulja

Presijecite rolnu kuhinjskih ubrusa na dva dijela i stavite jedan dio u plastičnu posudu, tako da presječeni dio bude okrenut prema dole. Važno je da cijela rolna stane u posudu. U posebnoj posudi izmiješajte sve sastojke i prelijte preko kuhinjskog ubrusa i ostavite da se namoči 5-10 minuta, stavite poklopac i okrenite posudu naopako tako da budete sigurni da su se ubrusi dobro namočili.

Na poklopcu plastične posudice napravite rupu i izvucite kraj prvog lista kuhinjskih ubrusa i koristite baš kao i obične vlažne maramice.

Izvor: lifepressmagazin