Preko stotinu biljnih vrsta, aleja platana starija od 100 godina, botanička bašta, 12 spomenika prirode na prostoru od 30 hektara u srcu Banjaluke – sve to krije univerzitetski kampus pod titulom spomenik parkovske arhitekture.

Tu titulu nosi već nekoliko godina, ali su je tek nedavno ozvaničili i odbornici Skupštine grada Banjaluka.

“U praksi znači da je to zaštićeno područje i u smislu njegovanja i u smislu upravljanja sa njim, prije svega znači sa biljnim svijetom”, izjavio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, krajem decembra.

Na gazdovanje je dodijeljen Institutu za genetičke resurse RS. Njihovi stručnjaci kažu da nam i u Evropi mogu pozavidjeti na ovakvom kompleksu. Stariji je od 100 godina, vojna kasarna mu je bila glavna funkcija, sve do 2012. godine, kada je stavljen na raspolaganje akademcima i Banjalučanima.

Prema prijedlogu regulacionog plana koji treba da se uskladi sa ovim stepenom zaštite predviđeno je nekoliko novih objekata. Dozvoljena je gradanja objekata samo u funkciji osnovnih djelatnosti, a to je visoko obrazovanje i istraživanje, predviđeni su i sportski tereni, predviđena je i trim staza oko kampusa”, rekla je Gordana Đurić, direktor Instituta za genetičke resurse RS.

Gradnja jezera, aleja autohtonih domaćih biljaka i drveća, staza za šetnju, klupa za odmor, izrada kataloga flore i faune – sve to je zacrtano u 10-godišnjem planu upravljanja kampusom kao spomenikom parkovske kulture.

(ATV)