Gorden Kej poznat po ulozi Renea u jednoj od najboljih humorističnih serija BBC-a, preminuo je u 75 godini života.

Serija ‘Allo ‘Allo! imala je svoju publiku i veliku popularnost u zemljama bivše Jugoslavije. Dokaz tome je i jedan ugostiteljski lokal u Banjaluci. Kao i u seriji i ovaj danas nosi novi epitet kultni.

Britanski glumac je svjetsku slavu stekao u 84 epizode serije u kojoj se govori o nacističkoj okupaciji Francuske, o životu u jednom malom bistrou, pokretu otpora i potrazi za čuvenom slikom “Posrnula Madona sa velikim grudima”.

Po uzoru na ovaj kafić u Banjaluci je prije 10 godina otvoren Rene caffe.

kafic rene banjaluka

– Ja sam kao klinac bio ljubitelj serije ‘Allo ‘Allo!, skoro sam stalno gledao tu seriju. Pošto sam ugostitelj po zanimanju uvijek sam imao želju da otvorim neki lokal da bude kultni – kazao je Danijel Milinović, vlasnik Rene Caffea.

Rene, Edith, Ivet, poručnik Gruber… dobro poznati likovi na fotografijama. Na televizoru se emituje serija. Antikviteti. Cilj – napraviti ambijent koji će goste odvesti u svijet kultne serije.

– Trebalo je dugo vremena da se sakupe sve te stvari koje bi podsjećale na seriju ‘Allo ‘Allo!. Zadnji eksponat je ovaj klavir, dobio sam ga od jednog mog prijatelja. Pošto i u seriji ima isto klavir. A, ovaj je star 180 godina – otkrio je vlasnik kafića.

Planetarno popularan lik Renea mamac je za turiste.

– Od turista tu je najviše Slovenaca i oni su baš prijatno iznenađeni kad pogledaju stvari i fotografije. Ali bili su i Englezi, Francuzi, čak i Kinezi – dodao je Milinović.

rene banjaluka

Vijest o smrti Gordena Kajea rastužila je Danijela ali i milione drugih. Ipak, ubijeđeni su da će kroz lik Renea živjeti vječno.

(N1)