Učenica OŠ ”Branko Ćopić” iz Banjaluke talentom očarala region. Nagradu joj uručio jedan od pisaca ”Zagora” Mureno Buratini. Njeni radovi su zapaženi i na beogradskom sajmu stripa.

Umjetnički crtež na temu “Nirvana u očima Pikasa” ovih dana preplavio je društvene mreže, a riječ je o radu djevojčice devetog razreda Osnovne škola “Branko Ćopić” Matee Stević (14).

Izvanrednim talentom za slikanje, ali i crtanje stripova koji posjeduje, “porazila” je mnoge iskusnije kolege, a njeni radovi pretprošle godine našli su se i na beogradskom sajmu stripa kada je osvojila vredne nagrade.

“Još kao dijete zavoljela sam crtanje i umjetnost. To je moja velika ljubav i nešto čime ću se, nadam se, i kada odrastem baviti profesionalno. Nagrade iz Beograda mi mnogo znače, bilo je nekoliko kategorija, a ja sam je dobila za “novu nadu stripa” i lično mi je uručio jedan od pisaca planetarno popularnog “Zagora” Mureno Buratini” – ispričala je za “Novosti” ova talentovana mlada Banjalučanka.

Nastavnik likovnog u njenoj osnovnoj školi zadao je temu “Rok bend u očima Pikasa” a izbor 14-godišnje Matee bila je “Nirvana”, što je dodatno oduševilo njenog nastavnika, ali i umjetnike koji su ovih dana na “Fejsbuku” komentarisali njen rad.

“Djeca nam ponovo slušaju muziku i bave se umjetnošću, ipak nisu svi na Instagramu i ne prate svi “Farmu”, ima nade za nas” – bio je jedan u nizu komentara.

Matea je talenat za slikanje, kaže njena majka Ljilja, nasljedila od oca i bake.

Još kao četvorogodišnja djevojčica pokazala je da ima talenat, a uvijek je imala autentičan stil, kao i danas. Na primjer, na njenim prvim radovima svim likovima je dodavala naočare, jer joj je bilo nezamislivo da ih neko nema. I njen otac Siniša imao je tada naočare, pa valjda otuda taj motiv. I njena baka Rada, moja majka, takođe slika, pa su valjda i geni imali udjela u njenoj nadarenosti” – kaže za “Novosti” Mateina mama Ljilja Stević.

Podrška ”Nevidljivim genijalcima”

Njen talenat prepoznali su i sa bloga “Povezivanje”, pa su pokrenuli grupu “Podržimo nevidljive genijalce” u kojoj pozivaju sve građane Banjaluke ali i šire da na svoj kaver na “Fejsbuku” na sedam dana postave Matein rad.

Grupa je nastala kao podrška mladim genijalcima poput Matee, koji žive u anonimnosti. Mi nešto stariji, mladi ljudi moramo smisliti način kako da im posvetimo više pažnje i damo podstreka njihovim idejama” –rekla je za “Novosti” autor bloga Ljiljana Preradović.

(novosti.rs)