Cerebralna paraliza, razvojne i druge poteškoće nisu spriječile jedanasetogodišnju Suzanu Vujasin da svojim trudom, radom i zalaganjem bude jedan od najboljih đaka u Banjaluci.

Suza, kako je od milja zovu nastavnici i drugari, pohađa školu u Centru „Zaštiti me“.

Kaže da joj Svetosavska nagrada, koju je sa još 28 najboljih banjalučkih osnovaca dobila od Gradske uprave, znači mnogo i da joj daje vjetar u leđa da bude još bolja i da se više trudi.

– Prelijepo mi je bilo na dodjeli u Banskom dvoru i uopšte nisam imala tremu. Upoznala sam i nove drugare, a najviše me obradovao aplauz ljudi i baš sam ponosna zbog svega – priča Suzana, koju smo zatekli u Centru „Dajte nam šansu- Zvjezdice“, gdje učestvuje u plesnim i muzičkim radionicama.

Ova hrabra i pametna djevojčica član je ritmičke, dramske, recitatorske i likovne sekcije u svojoj školi.

Svestranoj Suzani ni javni nastupi nisu strani: nekoliko puta je nastupala u Banskom dvoru povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom, snimala je dječje pjesme, a i redovno otvara školske priredbe.

– Od predmeta volim likovno i muzičko, drag mi je i ples, raduje me spremanje nastupa za priredbe, ali ipak najviše volim da pjevam, jer sam tada najsrećnija – kaže Suza, koja je našu ekipu pozvala na priredbu, koju sa drugarima i nastavnicima, priprema povodom Svetog Save.

Omiljena grupa joj je „Balkanika“, voli da sluša Saru Spasojević i Lukijana Ivanovića, a rado pjeva i himnu „Ljubav može sve“, autora Mladena Matovića.

Na Suzanu je posebno ponosna njena nastavnica, Maja Savić Glamočanin.

– Znam koliko se trudi i radi, a s obzirom na to da je dijete sa umjerenom mentalnom retardacijom i da dolazi iz socijalno-ugrožene porodice, a da je svojom zaslugom sve postigla, nagrada nije mogla da ode u bolje ruke. Dokazala je da može biti ravnopravna sa ostalom djecom i njen uspjeh je izuzetan i neprocjenjiv – kaže nastavnica Maja, koja je velikim dijelom zaslužna za Suzanina postignuća.

– Pomaže nam mnogo oko druge djece i pravi je drug. Ona je moj asistent – kaže nastavnica Maja i dodaje da je Suza uključena i u individualne tretmane kod logopeda, fizioterapeuta i reedukatora psihomotorike.

Kako da pomognete?

Suzana živi u banjalučkom naselju Lazarevo sa bolesnom majkom, ocem, dva brata i dvije sestre. Jedina primanja ove porodice su nadnica koju otac Zoran zaradi i dječiji doplatak od kojeg najprije moraju da plate kiriju. Majka Dragana ne radi, jer je oboljela od tumora na mozgu. Kuću su ozidali prije više od godine i ostalo je još dosta posla da bi bila useljiva. Svi koji žele da pomognu porodici Vujasin mogu da se jave Zoranu na broj telefona 00387 65 707 455.