Orhideje su oduvijek fascinirale ljude zbog neobičnog cvijeta sa čudesnim kombinacijama svih boja. Već vijekovima predstavljaju simbol ljubavi, ljepote i raskoši.

U srednjem vijeku orhideje su bile obavezan sastojak ljubavnog napitka. Prema anketi danskog proizvođača cvijeća “Floradania.dk”, za biljku mjeseca decembra 2012. izabrana je orhideja falenopsis (Phalenopsis). Falenopsis je epifitna biljka koja ne raste na zemlji već na drveću koje im služi kao oslonac. Zbog toga u kućnim uslovima često “napuštaju” saksije, izbacujući vazdušno korijenje izvan u potrazi za vlažnim vazduhom i svjetlom. Nikada ih na silu ne treba vraćati u saksiju, jer mogu da se prelome.

Na kratkoj stabljici falenopsisa raspoređeni su mesnati zeleni listovi dužine 10 do 30 cm. Lišće obrazuje rozetu u kojoj se formiraju cvjetne stabljike i vazdušno korijenje. Pljosnati cvjetovi koji imaju izgled leptira nalaze se na dugoj cvjetnoj dršci, na kojoj se obično formira desetak cvjetova (prečnika 3 do 6 cm). Cvjetovi traju od 12 do 16 nedjelja i mogu biti beli sa crvenim i žutim usnama, žuti, ružičasti, lila, tamnoljubičasti, pegavi…

Uslovi gajenja

Falenopsisu najviše odgovara istočni prozor (ispod ne smije da bude radijator) i prozračno mjesto, bez promaje. U zimskim mjesecima biljka je jako osjetljiva na hladan vazduh, optimalna noćna temperatura je 18 stepeni (najniža 16), a tokom dana 24 stepena. Maksimalna dnevna temperatura ljeti ne bi trebalo da bude veća od 32 stepena, uz obezbjeđen protok svejžeg vazduha da se listovi ne bi pregrijali.

Orhideju zalivajte ujutru, potapanjem u dublju posudu sa destilovanom vodom. Od oktobra do kraja februara dovoljno je da je zalivate jednom nedjeljno, a tokom proljeća i ljeta na svaka tri dana. Da biste ustanovili da li orhideju dobro zalivate, pratite izgled vazdušnog korijenja. Zdrava biljka stvara dugo korijenje koje izlazi iz saksije i raste poslije cvjetanja. Da biste obezbijedili dovoljnu vlažnost vazduha, biljku držite u podmetaču koji je ispunjen do polovine vodom i to na kamenčićima. Listove obavezno orošavajte svakog jutra mekom vodom, vodeći računa da ne pokvasite središte lisne rozete i cvjetove. Ako voda prenoći na listovima pojaviće se žute i crne pjege.

Presađivanje

Falenopsis se presađuje poslije faze cvjetanja, obično u proljeće, svake dvije do tri godine. U slučaju da zemlja počne da se rasipa, upija previše vode ili je korijenje već zauzelo čitavu saksiju, orhideju obavezno presadite. Za presađivanje koristite specijalnu zemlju za orhideje.

Savjet

Poslije precvjetavanja cvjetnu stabljiku isijecite iznad četvrtog članka odozgo (nikako do korijena). Da bi se podstaklo cvjetanje mora da postoji razlika između dnevne i noćne temperature. Temperatura ne smije biti niža od 16 stepeni, jer će doći do opadanja pupoljaka. Ukoliko cvjetna stabljika počne da se suši to pokazuje da orhideja počinje da formira nove listove. U tom slučaju se preporučuje da se odsiječe na drugom ožiljku od baze koji ostaje poslije opadanja cvijeta. Na ovaj način formiraće se nova cvjetna grana koja će cvjetati za oko devet mjeseci. Ako orhideja slabo cvjeta, trebalo bi je prihraniti. Opadanje pupoljka ukazuje da se orhideja nalazi na promaji ili je došlo do naglog snižavanja temperature vazduha. Sušenje pupoljaka znači da je vazduh u prostoriji previše suv.