Ako ste jedna od onih osoba koje jednostavno ne mogu čekati proljeće i ljeto da bi uživale u plodovima koje su same uzgojile onda obavezno pročitajte listu biljaka koje možete uzgajati u svom domu bez obzira na godišnje doba.

Ne dozvolite da vas hladno vrijeme spriječi da uživate u svom omiljenom hobiju – baštovanstvu i da budete uskraćeni za svježe plodove svoga rada. Evo koje biljčice bez problema možete uzgajati i kad je napolju hladno.

Zelena salata. Ovo je namirnica koju je veoma lako uzgojiti, nije joj potrebno previše prostora, a bez problema će dati sjajne plodove ako je posijete u saksiju na osunčanom prostoru. U jednu saksiju možete posijati nekoliko različitih vrsta salate.

 

7215559078_31f21a8430_z

Šargarepa. U zatvorenom prostoru možda nećete uspjeti dobiti neke velike šargarepe, ali ako imate dovoljno duboke saksije u domaćim šargarepicama možete uživati cijele godine. Saksija bi trebalo da je duboka oko 30 centimetara, a sjeme posadite na dubinu od 0,5 cm. Saksije sa šargarepom čuvajte na odbro osunčanom mjestu i neka zemlja bude uvijek vlažna, ali ne previše natopljena.

Rukola. Pikantna i veoma ukusna ova biljčica će bez problema uspjeti u saksiji jer brzo proklije i niče bez problema. Rukola voli nešto niže temperature što je čini savršenom biljkom za zatvorene prostore.

Kelj. Baš kao i rukola, bez problema će uspjeti u zatvorenom protoru, a veće listove možete rezati čim poratu, a manje ostaviti da se bolje razviju. Posadite nekoliko sjemena u saksiju srednje veličine i prekrijte ih sa 1 cm zemlje. Redovno zalivajte.

 

Paradajz.  Vjerovali ili ne paradajz možete uzgajati u vašem domu i tokom zime. Jednostavno ih zasadite u saksije, ali treba da pazite da stoje na dobro osunčanom mjestu da bi bolje sazreli, jer svi znamo da crvena boja dolazi zbog sunca. Baš kao da ih sadite u bašti, prvo od sjemena uzgojite sadnice u malim posudicama pa ih presadite u veće saksije.

Svim ovim biljkama je potrebno da ih redovno zalivate, da zemlja uvijek bude vlažna na dodir, ali ne smije da bude baš mokra. Obavezno ih stavite na mjestu u stanu koje je najbolje osvjetljeno prirodnim svjetlom i sigurno će uspjeti bez ikakvih problema.

(lpm)