Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas u Novom Sadu sa gradonačelnikom ovog grada Milošem Vučevićem o unapređenju saradnje dva grada i eventualnoj kandidaturi Banjaluke za Evropsku prijestonicu kulture 2024. godine.

“Vučević nam je stavio na raspolaganje sve kapacitete novosadske administracije kako bi nam pomogli, ukoliko i donesemo zvaničnu odluku o kandidaturi za organizaciju ovog događaja”, rekao je Radojičić.

On je izrazio interesovanje za proces kandidovanja za Evropsku prijestonicu kulture, koja je najveći evropski događaj iz te oblasti, s obzirom na to da se Novi Sad, u oštroj konkurenciji, prošle godine izborio da 2019. godine bude Evropska prijestonica mladih, a 2021. godine i Evropska prijestonica kulture.

Radojičić je istakao da je Banjaluka posebno zainteresovana za obje nominacije, imajući u vidu da se u jesen ove godine mogu podnositi kandidature za organizaciju ovog događaja za 2024. godinu, saopšteno je iz banjalučke Uprave grada.

Tokom sastanka bilo je riječi i o ponudi iz Novog Sada da se naredne godine u Banjaluci organizuje manifestacija, slična muzičkom festivalu “Egzit”, a po kojem je Novi Sad prepoznat u evropskim i svjetskim okvirima.

Radojičić, koji boravi u Novom Sadu povodom Dana tog grada, pozvao je Vučevića u uzvratnu posjetu Banjaluci 22. aprila, na Dan grada Banjaluke, te izrazio spremnost za unapređenje međusobne saradnje u svim oblastima djelovanja gradskih administracija.

(mojabanjaluka)