585836087

Vjerovatno ste do sad imali priliku da koristite masku za lice od gline, ili ste barem čuli za njih te koliko korisne mogu da budu za vašu kožu. Ali, zbog čega su one korisne? Koje blagodati pružaju našoj koži?

Glina, koja nastaje hiljadugodišnjim taloženjem kostura jednoćelijskih algi koje su se ugradile u stijene, koristi se vijekovima zbog svojih zdravstvenih i detoksikacijskih karakteristika.

Ona izvlači toksine (poput slobodnih radikala, teških metala, pesticida i raznih hemikalija) iz kože u sebe, privlačeći ih zbog razlike u električnom pritisku.

Djeluje kao magnet na toksine, nezavisno od toga na kakvoj se podlozi nalaze, zadržava ih u sebi te ih je moguće samo isprati s kože zajedno s glinom. Glina je zaista najprirodniji način rješavanja toksina iz kože! Posebno je korisna za osobe s masnom kožom te kožom sklonom aknama i miteserima.

Još neke od koristi gline za njegu kože su:

  • čisti i smanjuje pore
  • pomaže da se riješi problem lučenja viška ulja
  • pomaže u borbi protiv tvrdoglavih akni
  • djeluje kao blagi piling za kožu te je omekšava
  • zaglađuje i tonira površinu kože
  • djeluje umirujuće i pomaže u liječenju oštećenja kože i kod opekotina
  • poboljšava cirkulaciju
  • vlaži, pruža dodatnu hidrataciju

Koji je pravilan način korištenja glinenih maski?

Prije svega, u potpunosti uklonite sve tragove šminke. Ako ste našminkani, koristite kvalitetno sredstvo za uklanjanje make-upa, a zatim očistite lice toplom vodom i losionom ili sapunom za pranje lica kako biste u potpunosti uklonili svu šminku i sve nečistoće. Masku od gline morate nanositi na potpuno čisto lice.

Topla voda ili para pomoći će da se omekšaju čepovi u porama (suprotno uvriježenom mišljenju, pore se ne otvaraju i zatvaraju, već koža oko njih i nečistoće u njima omekšavaju kada su izložene toploj pari ili vodi).

Masku od gline nanesite ravnomjerno po cijelom licu, vratu i dekoltea po uputstvima proizvođača. Obavezno izbjegavajte kožu oko očiju jer je ona vrlo nježna i tanka te se lako može oštetiti.

Neki glinene maske imaju i efekt pilinga (zbog vrste gline i dodatnih sastojaka) – ako imate takvu masku nanosite je kružnim pokretima.

Ostavite masku da se osuši na vašem licu prema uputstvima proizvođača. Oko sušenja maske na licu beauty stručnjaci se ne slažu, neki zagovaraju da se maska mora u potpunosti osušiti kako bi do kraja izvukla sve toksine, dok drugi smatraju kako se maska ne bi smjela osušiti u potpunosti već je treba oprati kada je gotovo suha, no svejedno ljepljiva na dodir. Oni misle kako, kada se u potpunosti osuši, nepotrebno zateže kožu te je isušuje. Isto tako, nije svaka glina (i svaka maska ista) – zato je najbolje da se pridržavate preporuke proizvođača.

Kako biste glinenu masku uklonili na najbolji mogući način – navlažite licu s dovoljno tople vode te ga nježno trljajte prstima kružnim pokretima dok se glina ponovo u potpunosti ne smoči. Nakon toga temeljno isperite lice i osušite ga “tapkajući” čistim ručnikom (nemojte grubo trljati). Nemojte više koristiti nikakvo sredstvo za čišćenje lica.

Na suhu kožu nanesite njegujući tonik koji će kožu pripremiti za hidratantnu kremu ili ulje. Kada se tonik u potpunosti osuši nanesite tanki sloj svoje omiljene hidratantne kreme ili njegujućeg ulja. Nemojte pretjerivati – želite obnoviti i nahraniti kožu, a ne je ugušiti.

Tešku šminku (puder, korektor, rumenilo…) nemojte nanositi najmanje 12 sati.

Koliko puta sedmično se nanosi maska od gline?

Ovu vrstu maski nije preporučeno nanositi dnevno, dovoljno je jednom do dva puta sedmično. Češće od toga moglo bi iziritirati kožu, a manje od toga neće imati vidljivi efekt.

(zena.rtl.hr)