Wheat field in winter.

Niska temperatura tokom većeg dijela januara nije ugrozila ozime usjeve, jer se u područjima gdje nije bilo snježnog pokrivača temperatura zemljišta na dubini korijena žita nije spuštala ispod minus četiri stepena Celzijusova, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U područjima sa snježnim pokrivačem usjevi su bili zaštićeni snijegom, a višegodišnji zasadi voća i vinove loze nalaze se u biološkom zimskom mirovanju i niska temperatura ih ne ugrožava.

Tokom februara i marta sve voćne vrste, a naročito mladi zasadi, izloženi su napadima glodara i divljači koji dovode do oštećenja, slabljenja, pa i sušenja voćaka.

Stručnjaci podsjećaju da je najsigurnija odbrana postavljanje ograde oko stabla voća ili obavijanje stabla nekim materijalom.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do kraja sedmice predviđa se pretežno oblačno i sve hladnije vrijeme sa negativnom jutarnjom temperaturom u svim krajevima, osim juga Hercegovine, sa povremeno slabim snijegom mjestimično.

Izvor: Srna