Ukoliko ste ljubitelj praziluka, onda ste sigurno probali da pripremate i neku od salata sa prazilukom, a mora se priznati da je njihova velika prednost izuzetno laka i brza priprema.

Jedino o čemu bi trebalo da vodite računa jeste da praziluk ne može dugo da stoji, a da ne promijeni ukus, tako da se preporučuje da pripremljenu salatu ne konzumirate duže od jednog dana.

Salata sa prazilukom i susamom

Salata sa prazilukom i susamom, uz ove namirnice podrazumijeva i praziluk i majonez, a po želji možete da dodate i kuvana jaja, odnosno kuvan krompir kako biste dobili bogatiji ukus.
Susam obavezno propržite, a praziluk isjeckajte na kolutove, posolite i ostavite kratko da odstoji, pa ocijedite vodu i pomiješajte sa ostalim sastojcima. Ne zaboravite da dodate i začine, a poželjno je da uz so, to bude i sitno sjeckan list peršuna.

praziluk salata posnaPraziluk salata sa šunkom

Kada se priprema praziluk salata sa šunkom, to iziskuje jedan do dva struka praziluka i 200 grama šunke, te isto toliko kačkavalja, odnosno jednu čašu kisele pavlake i 200 grama majoneza.

Šunku i kačkavalj isjeckajte na sitne kockice, a praziluk na kolutove, pa sve sjedinite. Dodajte pavlaku i majonez, posolite i prekrijte sitno isjeckanim peršunovim listom, pa ostavite da se ohladi do služenja.

Salata sa prazilukom i piletinom

Ako vas interesuje salata sa prazilukom i piletinom, potrebno je da pripremite dva struka praziluka i 300 grama pilećeg bijelog mesa, koje treba da obarite. Takođe će vam biti potrebno i dva do tri krompira, kao i dvije čaše kisele pavlake, te oko 150 grama majoneza, zatim so i ostali začini po želji.

Kada obarite bijelo meso, usitnite ga, pa pomiješajte sa isjeckanim krompirom i prazilukom. U sve to dodajte majonez i pavlaku, pa na kraju začinite po ukusu.

Salata sa prazilukom i majonezom

Gotovo se podrazumijeva da u brojnim receptima koji se nude za salate sa prazilukom, bude i majonez, jer je to poznato kao odlična kombinacija, a na vama je odluka koje sastojke ćete još dodati.

Najčešće se salata sa prazilukom i majonezom priprema uz dodatak barenih jaja ili barenog krompira, te šunke, ali od vašeg ukusa i navika koje imate u ishrani zavisi i koje ćete sastojke izabrati za njenu pripremu.

Salata od praziluka i krompira

Jednostavna salata od praziluka i krompira podrazumijeva samo dodatak majoneza i po želji kisele pavlake, te šunke.

Priprema se na potpuno isti način kao i sve prethodno pomenute salate.

Posna salata sa prazilukom

U vrijeme slava se najčešće priprema posna salata sa prazilukom, a za koju se obično koristi posni majonez i bareni krompir.

Isto tako, u nju možete da dodate i kisele krastavčiće, isjeckane na kockice, ali i biljni kačkavalj, ako želite. U principu, sastojci koje podrazumijeva posna salata sa prazilukom isključivo zavise od toga uz koje jelo želite da je poslužite.

Salata sa prazilukom i kukuruzom

Možda zvuči neobično ova kombinacija, ali salata sa prazilukom i kukuruzom je vrlo ukusna i blaga, jer osim ovih sastojaka treba dodati samo šunku i, naravno kiselu pavlaku, te majonez, odnosno začine po želji.

Ukoliko vam ova kombinacija nije naročito interesantna, imajte na mu da postoje i recepti koji predviđaju dodatak barenog graška i kiselih krastavčića, kao i tjestenine. Ipak, kombinacija za koju ćete se odlučiti isključivo će da zavisi od toga koje namirnice od pomenutih volite vi i vaši ukućani, a koje ne preferirate.

Salata sa prazilukom i sirom

Vrlo interesantna, salata sa prazilukom i sirom je odličan dodatak uz jela od mesa. Od sastojaka je potrebno da pripremite, osim dva do tri struka praziluka, te 500 grama sremskog sira, još i oko 200 grama majoneza, kao i one začine koje obično koristite u ishrani.

Nakon što sjedinite praziluk koji ste prethodno isjeckali na kolutove i sremski sir, trebalo bi da posolite, odnosno dodate začine koje ste odabrali i da sve to sjedinite sa majonezom.